GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ

GÖREVDE YÜKSELME VE TERFİ SELÇUKLU BELEDİYESİ 9 EKİM 2007 SALI

Soru

İl Özel İdareleri, Belediyeler ve İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Kurdukları Birlik, Müessese ve İşlet-meler ile Bunlara Bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlardaki Memurların Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 5. maddesine göre; unvan değişikliğine tabi kadrolar; mühendis, mimar, şehir plan-cısı, jeolog, jeomorfolog, jeofizikçi, hidrolog, istatistikçi, fizikçi, arkeolog, avukat, matematikçi, ekonomist, biyo-log, veteriner, psikolog, pedagog, yönetici öğretmen, öğretmen, kütüphaneci, sosyolog, mütercim, tercüman, ço-cuk eğitimcisi, imam, hemşire, laborant, ebe, hayvan sağlık memuru, tekniker, teknisyen, programcı olarak sayıl-mıştır. Yönetmeliğin ‘Unvanı belirtilmemiş olan personel’ başlıklı 22. maddesinde; görevde yükselme suretiyle atamaya tabi olmakla birlikte bu Yönetmelikte unvanı belirtilmemiş olanlar için de görevde yükselme usul ve esasları geçerlidir denilmektedir. Bu maddeye göre 5. maddede sayılmayan unvanlar içinde, unvan değişikliği sınavı yapılması gerektiği söylenmektedir. Ancak sizinde bildiğiniz gibi ve Danıştay içtihatlarından anlaşılan, bu kadrolara atanmak görevde yükselme niteliğinde olmayıp unvan değişikliği şeklindedir. 22. madde de bahsi geçen unvanı belirtilmemiş olanların, görevde yükselme suretiyle atamaya tabi olan (unvan değişikliği ile değil) personel olduğunu düşünmekteyim.

Bu durumda;

1-Yönetmeliğin 5. maddesinde sayılmayan, ancak 22.02.2007 tarihli Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelikte; (V) sayılı listede yer verilen ‘tek-nik personel kadro unvanları’ na atama yapılabilmesi için unvan değişikliği sınavı açılması zorunlumudur?

2- Şayet unvan değişikliği sınavı yapılması zorunlu değilse; o zaman teknik personel atamalarında, Yö-netmelikte yeni bir düzenleme yapılması gerekli midir?

Bahattin ÇELİK, Memur SELÇUKLU BELEDİYESİ - SELÇUKLU / KONYA

Cevap

İl Özel İdareleri, Belediyeler ve İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Kurdukları Birlik, Müessese ve İşlet-meler ile Bunlara Bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlardaki Memurların Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 5. maddesinde sayılan unvanlar ile Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin ekinde yer alan kadro unvanları 657 sayılı Kanu-nunda sayılan unvanlardır. Yönetmeliğin 5, 18, 19 ve 22 inci maddel...