EMLAK VERGİSİ TAHSİLATI

BELDİBİ BELEDİYESİ 9 EKİM 2007 SALI

Soru

1- Emlak Vergisi borcu olan bir mükellefimiz bizden arsasının rayiç bedelini talep etmektedir. Biz de borcunu yatırması halinde kendisine rayiç değerini vermekteyiz. Öğrenmek istediğimiz husus, mükellefin borcu varsa rayiç değerini vermemiz de bir sakınca var mı?

2- Belediyemize bir mükellefin 2002 den bu yana arsa vergi borcu bulunmaktadır. Mükellef parçalı olarak vergi borcunu ödemekte ve vergi borcunu sırasına göre yatırmamaktadır. (Örneğin 2002 arsa vergisi-nin 2. taksiti dururken, şahıs 2004 yılının 1. taksitini ödemektedir.) Bu uygulama doğrumudur, tahsilat sıra-sına göre gidilecek diye bir mecburiyet var mıdır, parçalı tahsilat yapmamızın bir sakıncası var mıdır?

Ramazan KOYUNCU, Hesap İşleri Müdür Vekili BELDİBİ BELEDİYESİ - Marmaris / MUĞLA

Cevap

1- Emlak Vergisinde rayiç bedel uygulaması kaldırılmış vergi değeri uygulamasına geçilmiştir Her dört yılda bir takdir komisyonları toplanarak birim değer tespitinde bulunacaklardır. Belediyeler bu değerleri esas alarak her dört yılda bir, mükelleflerin vergi değerlerini hesaplayacaklardır. Tahakkuk ve tahsilata esas olmak üzere bu değeri mükellefe bildirmenizde bir sakınca bulunmamaktadır.2- 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanunun tahsil zamanaşımı (5 yıl) ile ilgili 102 i...