GÖRÜŞ İSTENMESİ

İŞYERİ AÇMA YENİSEHİR BELEDİYESİ 24 KASIM 2009 SALI

Soru

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5. Maddesinin (f) bendine göre karayolu kenarında açılacak işyerleri için karayolu trafik güvenliğinin sağlanmış olması hükmü yer almaktadır.

Karayolları Kenarında Yapılacak ve Açılacak Tesisler Hakkında Yönetmeliğin 3. Maddesinin 37. fıkrasında “Geçiş Yolu: Araçların bir mülke girip çıkması için yapılmış olan yolun karayoluna bağlanan ve karayolu sınır çizgisi içinde kalan kısmı olarak tanımlanmakta, 4. maddesinde “Bu Yönetmelik kapsamındaki tesisler için, karayoluna bağlantıyı sağlayacak geçiş yolları yönünden Geçiş Yolu İzin Belgesi alınmasının zorunlu olduğu ve bu belgenin sadece yol ve trafik güvenliğinin sağlanması ile ilgili olduğundan bahsedilmektedir.

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün 11/11/2005 tarih ve B050MAH065000/ 11684-82630(300-318) işyeri sayılı… Belediye Başkanlığına yazılmış görüş yazısında “…imar planına göre yapılan yapıların işyeri olarak kullanılmasında belediye sınırları dahilinde belediye yetkilidir. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5. Maddesinin (f) bendinde yer alan hüküm, belediye sınırları dışındaki şehirlerarası karayolu kenarında kurulacak işyerleri için mecburidir.” denmektedir.

Belediyemiz sınırları içersinde kalan karayollarında, karayoluna cephe alan ve imar planımız dâhilinde bitişik nizam yapılanmasını tamamlamış ve karayoluna araç giriş çıkışı olmayan işyerlerine, işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi aşamasında yetkili karayolları bölge müdürlüğünden, karayolu trafik güvenliğinin sağlanmış olması hükmüne göre görüş istenip istenmeyeceği ve bu tür işyerlerinin ruhsatlandırılması aşamasında trafik güvenliği açısından izlenecek yol hakkında bilgi verebilir misiniz?

Erdogan ÇETİN, Zabıta Memuru Yenisehir Belediyesi - Yenişehir / BURSA

Cevap

Karayolları Kenarında Yapılacak ve Açılacak Tesisler Hakkında Yönetmelikte görüş isteneceğine ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak, Karayolları Kenarında Yapılacak ve Açılacak Tesisler Hakkında Yönetmeliğin 1 inci maddesinde belirtilen amaç ve kapsamda, Yönetmeliğin, karayollarında her iki taraftan sınır çizgisine elli metre mesafe içinde bağlantıyı sağlayacak geçiş yolları yönünden yine Yönetmelikte sayılan işyerlerinin trafik güvenliğini etkileyecek yapı ve tesislerin yapılması, açılma...