KİRALAMADA KESİN TEMİNATIN GELİR KAYDEDİLMESİ

İHALE İŞLEMLERİ KAFACA BELEDİYESİ 17 ARALIK 2009 PERŞEMBE

Soru

Belediyemiz tarafından 3 yıllığına kiraya verilen ve fırın olarak çalıştırılan işyeri kiracı tarafından 3 yıllık sözleşme süresi dolmadan boşaltılmıştır. Kiracı fırını işletmeyi başaramamış ancak belediyemize verdiği dilekçede bir gerekçe de göstermemiştir.

Kiracının belediyemize nakit olarak verdiği 900 TL kesin teminatı vardır. Bu teminatının borcundan mahsup edilmesini talep etmektedir.

Bu durumda kesin teminatın gelir kaydedilmesi mi gerekir yoksa, kira borcundan mahsup edilmesi veya iadesi mümkün müdür?

Hüseyin Barış MARAŞ, Fen Memuru Kafaca Belediyesi - Merkez / MUĞLA

Cevap

Kiralama süresi dolmadan işyerinin boşaltılması halinde öncelikle kira sözleşmesindeki hükümlere bakılmalı ve sözleşme hükümlerine göre hareket edilmelidir. 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 62 nci maddesinde de; “Sözleşme yapıldıktan sonra 63 üncü maddede yazılı hükümler dışında müteahhit veya müşterinin taahhüdünden vazgeçmesi veya taahhüdünü, şartname ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmemesi üzerine, idarenin en az 10 gün süreli ve nedenleri açıkça belirtilen ihtarına rağmen a...