SÖZLEŞMELİ PERSONEL İŞSİZLİK SİGORTASI

MÜTEFERRİK MELİKGAZİ 4 OCAK 2008 CUMA

Soru

Bilindiği üzere, belediye Kanunun 49. maddesinin üçüncü fıkrasına göre çalıştırılacak personel hakkında sosyal güvenlik kuruluşu ile ilişkilendirilme yönünde bir hüküm bulunmamakla birlikte İçişleri Bakanlığının 31.10.2005 tarihli “Sözleşmeli Personel İstihdamı” ile ilgili yazısında 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu hükümlerine tabi olacakları ve diğer hükümler bildirilmiştir.

506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 73, 74 ve 75 inci maddelerinde işveren ve çalışanların prim oranları belirtilmektedir.

Ayrıca; 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunun 46’ıncı maddesinde kimlerin bu kanunun kapsamında, kimlerin kapsama dahil olmadığı, 49’uncu maddesinde prim oranları ve 51’inci maddesinde de işsizlik ödeneğine hak kazanma şartları belirtilmiştir. 506 sayılı Kanunda işsizlik sigortası primi ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır.

İçişleri Bakanlığının 31.10.2005 tarihli yazıları ve ekindeki tam zamanlı sözleşme örneği memurlara tanınan haklardan bahsetmekte, ayrıca iş sonu tazminatı da memur gibi hesaplanmak, 5620 sayılı Kanunda sözleşmeli personelin memur sendikasına üye olabileceği belirtilmektedir. İşsizlik ödeneği ödenme şartlarının hepsinde de 1475 sayılı İş Kanunundan bahsetmektedir.

Yukarda belirtilen açıklamalar ışığında Belediye Kanununa göre sözleşmeli olarak çalıştırılacak personel adına işsizlik sigortası primi yatırılıp yatırılmayacağı, yatırılması halinde sözleşmenin yenilenmemesi veya herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işsizlik ödeneğinden yararlanıp yararlanamayacakları hususuna açıklık getirilmesini arz ederim.

Mehmet YAVAŞ, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü Vekili Melikgazi - Melikgazi / KAYSERİ

Cevap

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 46 ncı maddesinde Kanunun kapsamına giren ve girmeyenler sayılmış, burada 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 2 nci maddesinde belirtilen sigortalıları kapsadığını, 506 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinde sigortalı sayılmayanlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 190 sayılı KHK ye tabi kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilât kanunlarındaki hükümlerine göre sözleşmeli personel statüsünde çalışanların bu Kanun kapsamına dahil olmadıkları belirtilmiştir. ...