SU ABONELİĞİ DEPOZİTO BEDELİNİN İADESİ

BÜTÇE VE MUHASEBE KADIKÖY BELEDİYESİ 4 EKİM 2011 SALI

Soru

Su abonesi yapılırken tahsil edilen su abone ücretinin, abone sahibinin evini satması durumunda iadesi yapılır mı, yapılırsa güncel ücretten mi ödeme yapılacaktır?

Bir de kiracılardan tahsil edilen su depozito ücretinin iadesinde güncel ücretten mi ödeme yapılacaktır. (Örn. 2000 yılında 2,00 (iki TL.) depozito yatıran kişi bugün gelip depozitosunu geri almak istese, (bugün depozito ücreti 75,00.TL.) güncel ücretten mi ödenecek. 2000 Yılında bütçe emanetleri hesabına 2,00.TL. olarak muhasebesi yapılan depozito ücretinin 75,00.TL. ödenmesi durumunda, bütçe giderleri hesabı mı kullanılacak? Muhasebe kayıtları nasıl olacaktır?

Adile ZORLUOĞLU, Mali Hizmetler Müdür Vekili Kadıköy Belediyesi - EDREMİT / BALIKESİR

Cevap

Su abonelik işleri ve bu işlerden doğan borç-alacak ilişkileri özel hukuk hükümlerine göre yürütülen işlerdendir; dolayısıyla takibi de özel hukuk hükümlerine göre yapılır. Uygulamada öncelikle sözleşme hükümlerine (kanunlara aykırı olmamak kaydıyla) göre hareket edilir; hüküm bulunmayan hallerde de Borçlar Kanunu hükümlerine göre işlem yapılır.Abonelik işlemleri ve aboneliğin sona erdirilmesi için ev sahipliği veya kiracı olunması önem arz etmemektedir. Aboneliğin sonlandırılması ve depozitonun...