BİNA İNŞAAT HARCI

BELEDİYE GELİRLERİ SELÇUKLU BELEDİYESİ 22 EKİM 2009 PERŞEMBE

Soru

Bina İnşaat Harcı Hk.

230m² bodrum ortak alan, (2x115)=230m² zemin kat 2 daire, (2x155)=310m² 1. kat 2 daire, (2x205)=410m² 2. kat 2 daire olmak üzere toplam 6 daire 1180m² ye 1999 yılında bina inşaat harçlarını ödeyerek yapı ruhsatı alınan parsele yapı yapılmadığından 2009 yılında aynı kişi proje tadilatı yaparak yeniden yapı ruhsatı için başvurmuş ve ; 230m² bodrum kat ortak alan, 125m² zemin kat 1 daire, 105m² Zemin kat 1 DÜKKAN, (2x152m²) =304m² 1. kat 2 daire, (2x175) =350m² 1. kat 2 daire olmak üzere toplam 5 daire 1 dükkan 1.114m² proje getirdi.

1- Bina inşaat harcını nasıl almalıyız? Hesaplama ve mahsup işlemi nasıl olmalı?

2- Daire m²lerinde değişiklik olduğu (dilim atladığı) için bina inşaat harçalarını hesaplarken 1999 yılında yatırılanı mahsup edecekmiyiz, mahsup edeceksek günümüz rayicine göre mi mahsup edeceğiz.

Örneğin 1999 yılında 151m² nin üstünde bir daire için bina inşaat harcı m²x0,20 TL 2009 yılında ise 3 TL dir.

1999 yılında 0,20 tl olarak ödenen harcı mahsup ederken yine 0,20 TL olarak mı alacağız yoksa günümüz rayici olarak 3 TL olarak mı? Yani önce yatırılan harcı güncelleyebilirmiyiz.

3- 1993 yılında Bina inşaat harcı muaf olan bir daire için alınan yapı ruhsatlı yerde yapılan tadilatdan sonra bina inşaat harcı alacakmıyız. Nasıl alacağız. ( Tadilt: m² de büyütme veya küçültme)

Zeynel ÜNAL, Yapı Ruhsat Görevlisi Selçuklu Belediyesi - Selçuklu / KONYA

Cevap

1 ve 2- 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre; “Yapıya başlama müddeti ruhsat tarihinden itibaren iki yıldır. Bu müddet zarfında yapıya başlanmadığı veya yapıya başlanıp da her ne sebeple olursa olsun, başlama müddetiyle birlikte beş yıl içinde bitirilmediği takdirde verilen ruhsat hükümsüz sayılır. Bu durumda yeniden ruhsat alınması mecburidir. Başlanmış inşaatlarda müktesep haklar saklıdır. Ruhsat yenilenmesi ve plan tadili sırasında ayrıca harç alınmaz. Ancak inşaat sahasında art...