BELEDİYE MECLİSLERİ GÖRÜŞME VE KARARLARI

TAHAKKUK VE TAHSİLAT İŞLEMLERİ ALAŞEHİR BELEDİYESİ 2 KASIM 2009 PAZARTESİ

Soru

1 –Belediyemiz emlak, ÇTV ve su tahsil şefliklerince zaman zaman hatalı tahakkukların terkini konusunda meclis kararı alınması istenmektedir. 5393 sayılı Belediye Kanununun 18 inci maddesi uyarınca, meclis bu kararı alabilir mi, yoksa mülga l580 sayılı Belediye Kanununa göre yapılabilen bu uygulama yeni kanunda yer almıyor mu, haklı gerekçeleri olan tahakkuk terkinleri nasıl yapılabilir?

2 – 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 58 inci maddesine istinaden asalet tasdiki yapılacak bir memurun, asalet tasdiki ve tayininin onaylanması konusunda 5393 sayılı Kanunun 49/2 fıkrası gereği göre meclis kararı gerekir mi, meclis kararı, daha önceleri şu anda yürürlükte olmayan Belediye Memur ve Müstahdemleri Tüzüğünde buna ait madde olması ile mi alınıyordu?

3 – Belediye Meclisine katılan ve gündem maddelerine muhatap durumunda olan ilçe halkımız zaman zaman fikir ve görüş beyan etmek istemektedirler. Ancak, 5393 sayılı Belediye Kanunu ve Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliğinde buna ait bir madde veya yorum bulanamamıştır. Meclis başkanı durumunda olan belediye başkanı tarafından buna ait bir madde olmaması nedeniyle söz verilmemektedir. Bu konudaki görüş ve yorumlarınız nedir?

Sevil DERİCİOĞLU, YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ ALAŞEHİR BELEDİYESİ - ALAŞEHİR / MANİSA

Cevap

1- 5393 sayılı Belediye Kanununda, vergi hatalarının düzeltilmesine ilişkin bir hüküm olmayıp, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ‘Tahakkuktan vazgeçme’ başlıklı, Mükerrer 115 inci maddesinde “İkmalen, re'sen veya idarece tarh edilen vergi ve bunlara ilişkin cezaların toplam miktarı 1.000.000 lirayı (1.000.000 lira dahil) (18 TL) aşmaması ve tahakkukları için yapılacak giderlerin bu miktardan fazla olacağının tespiti halinde, Maliye Bakanlığınca belirlenecek usul ve esaslar dahilinde tahakkuklarınd...