KAPANACAK OLAN BELEDİYELERİN İMAR İŞLEMLERİ

İL ÖZEL İDARELERİ İL ÖZEL İDARESİ 6 AĞUSTOS 2008 ÇARŞAMBA

Soru

22.03.2008 tarih ve 26824 sayılı Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5747 sayılı Büyükşehir Belediyesi sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun Geçici 2. maddesi 5. fıkrası “…Bu belediyeler yeni nazım ve uygulama imar planı yapamazlar; mevcut planlarda yapılması gereken zorunlu değişiklik ve yapı ruhsatı hariç her türlü imar uygulaması büyükşehir belediyesi sınırlarında büyükşehir belediyesinin, diğer yerlerde il özel idaresinin onayı ile yapılır” hükmüne amirdir.

Adı geçen fıkrada zorunlu değişiklik olarak ne kastedilmiştir? Her türlü imar uygulamasından çıkarılması gereken anlam nedir? (Örnek: basit ifraz, tevhit, yola terk, yoldan ihdas, 18. madde uyarınca yapılacak arazi ve arsa düzenlemesi vb.)

İmar uygulaması taleplerinde nasıl bir yol izlenmesi gerekecektir. Kanunda bahsi geçen onay işlemi ne şekilde yapılacaktır. (Örnek: Kanun kapsamında kapanacak olan bir belediyeden imar planına göre ifraz, tevhit veya ihdas işlemi yapılmak istenirse belediye bunu il özel idaresine sormadan belediye encümen kararı ile yapabilir mi? Yoksa encümen kararına müteakip il özel idaresi’ne uygun olup olamadığına dair görüş mü sorulması gerekir veya gelen talebi direk olarak il özel idaresin’e ulaştırıp il özel idaresi’nce mi encümen kararı alınması gerekir.) 5747 sayılı Yasa kapsamında kapanacak belediyeler Yıllık İmar Programı yapabilirler mi? Yapamazlarsa bu programları hangi kurum ne şekilde yapması gerekmektedir?

İbrahim Turgut BOLAT, Harita Mühendisi İl Özel İdaresi - Merkez / TEKİRDAĞ

Cevap

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tasarruf İşlemleri Dairesi Başkanlığının 07/05/2008 tarih ve B.09.1.TKG0100001- 074/ 245-1925 sayılı genelgesinde; Kanunun uygulamasıyla ilgili ayrıntılı açıklamalara yer verilerek, hangi hallerin zorunlu değişiklik olduğu, hangi imar uygulamalarının ne şekilde yapılacağı konularında açıklamalar yapılmıştır. Söz konusu Kanun hükmü gereğince, tüzel kişiliği ilk genel mahalli idareler seçimleri sonrasında sona erecek belediyelerin; me...