AVUKATLIK BÜROLARININ İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI

İŞYERİ AÇMA BAKIRKÖY BELEDİYESİ 22 EKİM 2008 ÇARŞAMBA

Soru

07.08.2008 tarihinde Osmangazi Belediyesince sorulan bir soruda bahsedilen konu ile ilgili yasal bir gelişmeyi paylaşmak ihtiyacı hissettim. 13 Nisan 2007 tarihinde yapılan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe yapılan ek ile ilgili: "İşyerlerine bu Yönetmelikte belirtilen yetkili idareler dışında diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili meslek kuruluşları tarafından özel mevzuatına göre verilen izinler ile tescil ve benzeri işlemler bu Yönetmelik hükümlerine göre ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmaz."Danıştay Sekizinci Dairesinin 19.09.2007 tarih ve 2007/2566 sayılı kararı ile yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir.

Ancak sonrasında Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 10.01.2008 tarihinde YD.İtiraz No:2007/899 sayılı kararı ile: "yetkili idarelerden usulüne uygun olarak işyeri açma ruhsatı alınmadan işyeri açılması ve çalıştırılmasının mümkün olmadığı anlaşılmaktadır. Ancak 3572 sayılı Kanunun 2. maddesinde sayılan müesseseler bu düzenlemenin dışında tutulmuş olup, bu işyerlerinin açılması ve çalıştırılması ile ilgili olarak özel düzenlemeler mevcuttur. Avukatlık büroları, 3572 sayılı Kanunun 2. maddesinde sayılan işyerleri arasında sayılmamıştır. Buna göre, bu bürolar bakımından da işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınması zorunluluğuna ilişkin düzenlemede kanuna aykırılık bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi talebi üzerine, ilgili merciinin incelemesi Yönetmeliğin 4. maddesinde belirtilen hususlarla sınırlı olup, bu incelemenin avukatlık büroları için geçerli olacağı tartışmasızdır.

Açıklanan nedenlerle, davalı idare itirazının kabulü ile Danıştay Sekizinci Dairesinin 19.09.2007 gün ve E:2007/2566 sayılı kararının kaldırılmasına 10.1.2008 günü oyçokluğu ile karar verildi."

Bu yasal gelişmeler ışığında başka kurumlardan ruhsat alan iş nevilerine belediye olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı vermeli miyiz? Vermemeli miyiz?

Nagihan APUHAN PEKTAŞ , Ruhsat ve Denetim Müdürü BAKIRKÖY BELEDİYESİ - Bakırköy / İSTANBUL

Cevap

Sorunuzda belirtilen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun kararı gereğince; İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanun 2 nci maddesinde düzenlenen müesseseler için, belediyeden İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alınması gerekmektedir.