VEKALET

MEMURLARIN MALİ HAKLARI VE SOSYAL YARDIMLAR KIRIKKALE BELEDİYESİ 20 KASIM 2008 PERŞEMBE

Soru

2007 yılı hesaplarımızın incelenmesi sonucunda Kırıkkale Belediyesinde 1999 yılı öncesinde veya görevde yükselme sınavı sonuçlarına göre kurumun ita amiri tarafından atamaları yapılmış, müdür kadrolarında yer alan 14 kişiye 05/05/2006 tarih ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 6.maddesine aykırı olarak fiilen müdürlük görevi yapmadıkları halde bu kadrolara ait zam ve tazminatların (özel hizmet tazminatı ve temininde güçlük zammı) ödenmesi sonucu oluştuğu iddia edilen, kamu zararının açıklanması ile 2006 yılında fiilen müdürlük yapmayan bu 14 müdür kadrosunu işgal edenlere ödenen özel hizmet tazminatı ve teminde güçlük zammı ödemelerinin ilgililerden tahsili ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına ekli II sayılı cetvelin 10.grubundan ve 135 puan üzerinden özel hizmet tazminatı ödemesinin durdurularak, 17. gruptan ve 55 özel hizmet puanından ödeme yapılması istenmiştir.

1999 yılı öncesinde ve görevde yükselme sınavı sonuçlarına göre atamaları ita amirince yapılan ve müdür kadrosunda bunan 14 kişi başkanlık makamı onayı ile kadroları baki kalmak üzere 657 sayılı DMK’nun 76’ıncı ve 68’inci maddelerine göre belediyemizin farklı birimlerinde görevlendirilmişler ve yerlerine vekâleten müdür atamaları yapılmış olup, dolu kadrolara vekâleten atanan kişiler aylıksız vekâlet esasına göre görevlerini yürütmektedirler.

1- Anayasanın 128. maddesi ve 657 sayılı DMK'nun 33- 35- 36- 76- 146- 147- 172' inci maddelerince kazanılmış hak olan kadro unvanları esas alınarak ödenen, fakat fiilen müdürlük yapmayan kişilere temininde güçlük ve özel hizmet tazminatı ödemelerine fiilen müdürlük yapmadıkları için tazmin çıkabilir mi?

2-Müdür kadrolarına atamaları yapılmadan önceki kadroları bazılarının mühendis bazılarının tekniker bazılarının da şef olmalarına rağmen tamamının 17. gruptan ve 55 özel hizmet puan üzerinden ödeme yapılması istenmesi uygun mu?

Hanefi İNCEL, İnsan Kaynakları Müdürü KIRIKKALE BELEDİYESİ - MERKEZ / KIRIKKALE

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 86 ncı maddesinde; memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabileceği, bir görevin memurlar eliyle vekaleten yürütülmesi halinde aylıksız vekaletin asıl olduğu, maddede sayılan haller dışında, boş kadrolara ait görevlerin lüzum görüldüğü takdirde memurlara ücretsiz olarak vekaleten gö...