VEKALET VE VEKALET AYLIĞI

MÜTEFERRİK AKÇALAR BELEDİYESİ 6 OCAK 2007 CUMARTESİ

Soru

Belediyemiz, norm kadro standartları cetvelinde D1 grubunda olduğundan 13 memur kadrosu ihdas edilmiştir. İhdas edilen bu kadrolardan iki tanesi boş olarak ihdas edilen 4 kadro dereceli yazı işleri ve hesap işleri müdürlüğü kadrolarıdır. Belediyemiz 9 memur ve 2 geçici işçi ile hizmet vermektedir.

1- 1992 yılında meslek lisesi mezunu olarak zabıta memurluğu kadrosuna, 1998 yılında da başkatiplik kadrosuna asaleten atanan, 2003 yılında da 2 yıllık yüksek okulu bitiren ve şu anda 4. derecenin 3. kademesinde bulunan Başkatibin boş olan yazı işleri müdürlüğü kadrosuna vekalet edip edemeyeceği? Vekalet edebilirse vekalet ücreti alıp alamayacağı veya vekalet ettiği kadrodan ne şekilde maaş alıp alamayacağı?

2- 1992 yılında meslek lisesi mezunu olarak muhasebeci kadrosuna atanan, 2002 yılında da 2 yıllık yüksek okulu bitiren ve şu anda 3. derecenin 1. kademesinde bulunan Muhasebecinin boş olan hesap işleri müdürlüğü kadrosuna vekalet edip edemeyeceği? Vekalet edebilirse vekalet ücreti alıp alamayacağı veya vekalet ettiği kadrodan ne şekilde maaş alıp alamayacağı?

3- Söz konusu Başkatip ve Muhasebecinin yazı işleri ve hesap işleri müdürlüklerine vekalet edemedikleri taktirde söz konusu müdürlükler boş olarak mı kalacaktır? Bu konularda tereddüde düşülmüştür.

Hüseyin FINDIK, Başkatip AKÇALAR BELEDİYESİ - SEYDİŞEHİR / KONYA

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86 ncı maddesinde, bir görevin memurlar eliyle vekaleten yürütülmesi halinde aylıksız vekaletin asıl olduğu, bu Kanuna tabi kurumlarda, mali, nakdi ve ayni sorumluluğu bulunan saymanlık kadrolarının boşalması halinde bu kadrolara işe başladıkları tarihten itibaren vekalet aylığı verilmek suretiyle memurlar arasından atama yapılabileceği belirtilmiş, aynı Kanunun 175 inci maddesinde ise, bir göreve vekaleten atanan memurlara vekalet edilen görevin kadro derec...