TAHAKKUK MEMURLUĞU İLE TAHSİLDARLIĞIN BİRLEŞMESİ, MAHSUPLAŞMA, EMLAK VERGİSİ BİLDİRİMİ

TAHAKKUK VE TAHSİLAT İŞLEMLERİ OLUR BELEDİYESİ 12 MAYIS 2005 PERŞEMBE

Soru

Sayın; YEREL YÖNETİM VE DENETİM DERGİ YETKİLİLERİ,

Sorularımıza verdiğiniz cevaplardan dolayı teşekkür ederim.

1-Belediyemizin tek Tahsildar Memuru emekliye ayrıldı.Yerine Tahakkuk Memuruna vekalet verildi. Tahakkuk Memuru: yaptığı “Su-Kira- ...vs. alacak tahakkukunu sorumlu olarak yapıp, hemde tahsil edemez.Tahakkuk-Tahsilat görevini bir arada yürütmesi sakıncalıdır” sözlü gerekçesiyle; Tahsilat memuru atanıncaya kadar,Emlak Vergi Şefini boş kalan Tahakkuk Memurluğu görevine bakmak üzere vekaleten görevlendirmesi yapılmıştır. Bu sözlü gerekçe ve vekalet görevlendirmeleri uygun mudur?, gerekçesi ne olabilir?

2-Belediyemize birikmiş ve vadesi geçmiş “su, vergi, kira, ceza, ...... vs.” borcu olan mükelleflerin borçları; belediyemizden alacağı tahakkuk etmiş maaş, ücret, hizmet,faturalı alacaklarına mahsup edilebilir mi? Mahsup edilirse Miktarı ne kadar olmalıdır? Nasıl bir yol izlenir? gerekçe ve dayanağı nedir?

3-Tapusuz (Zilliyetten) iktisap edilen gayrimenkul (Bina-Arsa-Arazi)”lerin alım-satımı ve devir işleri Muhtarlık Senetleriyle yapılabilir mi? Muhtarlık senedine dayanarak Emlak Vergi Bildirimi alınabilir mi? Senedin hangi şartları taşıması gerekir? Cevabınızı bebekler saygılar sunarım.

Atalay ÇİFTCİ, Emlak Vergi Şefi Olur Belediyesi - Olur Belediye Başkanlığı 25650-OLUR/ERZURUM / ERZURUM

Cevap

1- Tahakkuk memurunun tahsildarlık görevine vekaleten atanmasında yada görevlendirilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Burada önemli olan, atanacak kişinin o kadro için gerekli şartları taşımasıdır. Şartları taşıyor ve derecesi de uygun ise vekaleten atama yapılabilir. Belediyede yeterli eleman yoksa, mevcut memur da atanacak kadronun şartlarını taşımıyorsa, ancak bir süre o görevi yürütmek üzere “tedviren” görevlendirilebilir. Bu şekilde işlerin aksamadan yürütülmesi sağlanmış olur. Birleşeme...