İŞYERİNİN SÜREKLİ MÜHÜRLÜ KALMASI

İŞYERİ AÇMA PAYAS BELEDİYESİ 24 HAZİRAN 2010 PERŞEMBE

Soru

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı olmadığı için tutanak tanzim ettik.Tutanağa istinaden 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesine istinaden encümen kararıyla da idari para ve işyeri kapatma cezası çıktı. Encümen kararını tebliğ ettikten sonra işyerini mühürledik. Bazı işyerleri ruhsat için başvurmuyor,malzemelerini alarak yaptığı işi bırakıyor. Bazı işyerleri de başvuruda bulunsa bile işyeri imar yasalarına uygun olmadığı için ruhsat verilemiyor. Bu gibi işlemlerde işyerinin devamlı mühürlü kalması gerekir mi? Faaliyet yapılmayacaksa mührü açabilir miyiz?

Ayrıca İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı olmayan işyerini belediye zabıtasının kapatma yetkisi var mı, ruhsatı alana kadar işyerini kapatabilir miyiz?

Ahmet TAHAN, Zabıta Memuru Payas Belediyesi - DÖRTYOL / HATAY

Cevap

Mühürlendikten sonra ruhsat başvurusu yapılmaması, işyerinin terk edilmesi veya imar mevzuatından dolayı ruhsat verilememesi durumunda mührün kaldırılması gerekmez. Eğer bir faaliyet yapılmayacaksa mührün kaldırılmasına da gerek yok demektir. Bir faaliyet yapılacak ise o takdirde de yeni müracaatçının başvurusu üzerine ruhsat vermek üzere mührün kaldırılması gerektiği düşünülmektedir. Belediye Zabıta Yönetmeliğinin 11 inci maddesine göre ruhsatı olmayan işyerleri hakkında zabıta görevlileri tuta...