MADEN RUHSATLARI

İL ÖZEL İDARELERİ İL ÖZEL İDARESİ 2 AĞUSTOS 2010 PAZARTESİ

Soru

1-İl Özel İdareleri 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 53. maddesi kapsamında bütçe içi işletme kurmadan kum ocağı işletmek, petrol istasyonu kurmak, vb. faaliyetlerde bulunabilir mi? Bulunabilir ise kum ocağı veya maden ruhsatını rödovans olarak başka bir şirkete verebilir mi?

2-5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 53. maddesi kapsamında bütçe içi işletme kurularak kum ocağı veya maden ruhsatını rödovans karşılığı başka bir firmaya işlettirilebilir mi? İşlettirilebilir ise rödovans işlemlerinde hangi yol izlemememiz gerekir?

3-Kum ocağı veya maden işletme ruhsatının İl Özel İdaresi adına düzenlenmesinde bütçe içi işletme kurulduktan sonra mı yoksa işletme ruhsatının alınmasına müteakip mi bütçe içi işletme için izin almamız gerekir?

4-Her türlü faaliyet için bütçe içi işletme için ayrı ayrı izin mi almamız gerekir yoksa bir defa genel olarak almak yeterli mi?

Metin DURSUN , Sağ. Eğitim. Kült. ve sos. Hiz. Dai. Bşk. V. İl Özel İdaresi - Melikgazi / KAYSERİ

Cevap

5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 53 ncü maddesinde; “İl özel idaresi, özel gelir ve gideri bulunan hizmetlerini İçişleri Bakanlığının izniyle bütçe içi işletme kurarak yapabilir.” hükmü yer almaktadır. Rödovans, “maden ruhsat alanlarının, hukuki hak ve sorumlulukları kendisinde kalması koşuluyla hak sahibi tarafından sözleşme ile özel veya tüzel bir kişiye, bir süre tahsis edilmesi durumunda, maden ocağının işletilmesini üstlenen özel veya tüzel kişinin, esas ruhsat sahibine, ürettiği her b...