2006 YILINDAN ÖNCEKİ YILLARA AİT İLAVE TEDİYE, ZAMAN AŞIMI SÜRESİ, GEÇİCİ İŞ AKDİNİN FESHİ

BELEDİYE GİDERLERİ YAHYALI BELEDİYESİ 12 EKİM 2010 SALI

Soru

Belediyemizde geçici işçi statüsünde çalışan işçilerimize 6772 sayılı Kanunun 1. maddesi gereğince ödenmesi gereken ilave tediyeler kurumumuz tarafından 2006 yılına kadar ödenmemiştir.

Söz konusu bu geçici işçilerimiz 5620 sayılı Kanun gereğince geçici durumdan sürekli işçi olarak kadroya geçmişlerdir. Kadroya geçtikten sonra işçi sendikasına müracaat ederek sendikalı işçi olarak Toplu Sözleşme hakkına da kavuştular. Bu şekilde çalışmakta olan tüm işçilerimize Toplu İş Sözleşmesi gereğince tüm hakları ödenmektedir.

İşçilerimizden bir tanesi emeklilik hakkını doldurdu ve emekli oldu. Bu işçimize emeklilik sonrası Toplu İş Sözleşmesi gereğince kıdem tazminatı ve tüm yasal hakları kurumumuz tarafından ödendi.

Ancak bu işçimiz 2006 yılından öncesi yıllara ait 6772 sayılı Kanunun belirlediği ölçüde ilave tediye ödenmesi için kurumumuza müracaatta bulunmuştur.

Yukarıda yapmış olduğum açıklamalar doğrultusunda;

1- Bu işçimize 2006 yılından önceki yıllara ait ilave tediye ödememiz mümkün müdür ve bu alacak ödenmesi gerekirse zaman aşımı süresi nedir?

2- Zaman aşım süresi başlangıç tarihi hangi tarih olacaktır?

4- İşçilerimizin geçici işçi konumundan sürekli işçi konumuna geçiş tarihi geçici iş akdinin feshi sayılır mı?

Mustafa YILMAZ, Muhasebe Yetkilisi YAHYALI BELEDİYESİ - YAHYALI / KAYSERİ

Cevap

1–4857 sayılı İş Kanunu’nun 32 nci maddesinin son fıkrası hükmünde ücret alacaklarında zamanaşımı süresi beş yıl olarak belirtilmiştir. Bu nedenle ilave tediyeler (ikramiyeler) den doğan alacakların son beş yıla ilişkin olanı talep edilebilir. 2006 yılından önceki yıllara ait ilave tediyelerin ödenmesi mümkün değildir. 2–4857 sayılı İş Kanunu’nun 59 uncu maddesi ile 818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 128 inci maddesine göre hizmet akdinin işçi veya işveren tarafından feshi halinde müruru zaman alacağ...