2886 SAYILI YASADA SÖZLEŞMENİN DEVRİ

İHALE İŞLEMLERİ BAŞYAYLA BELEDİYESİ 24 EKİM 2010 PAZAR

Soru

Mülkiyeti Belediyeye ait gayrimenkul 2886 sayılı Yasa hükümlerine göre tüzel kişiliği olan bir işletmeye 10 yıllığına kiraya verildi, sözleşme düzenlendi. Aradan 6 ay gibi bir zaman geçtikten sonra ilgili firma dilekçe ile müracaat ederek başka bir tüzel kişiliği olan işletmeye sözleşmeyi devretmek istediğini bildirmiştir. Sözleşmede sözleşmenin devrinde 2886 sayılı Yasa hükümleri uygulanır ibaresi mevcuttur.

Sözleşmeyi devralacak yeni işletmenin ortaklarında birisi halen belediye meclis üyesi olarak belediyemizde görev yapmaktadır. Aynı kişi ihale tarihinde encümen üyesi aynı zamanda ihale komisyon üyesi olarak görev yapmıştır.

Bu duruma göre ortaklarından birisi meclis üyesi olan Ltd. Şti. ne sözleşmenin devrinin yapılması mümkün müdür?

Yunus YILDIZ, Hesap İşleri Müdürü Başyayla Belediyesi - BAŞYAYLA / KARAKAN

Cevap

2886 sayılı Yasanın 66’ ncı maddesine göre sözleşmenin devri mümkündür; ancak, aynı maddenin “… devir alacaklarda ilk ihaledeki şartlar aranır” hükmü, yine aynı Kanunun 6/b maddesi ve 5393 sayılı Kanunun 28’ inci maddesi hükmü karşısında bu devir mümkün olamayacaktır.