BÜTÇE İÇİ İŞLETMENİN HARCAMA YETKİLİSİ, MUHASEBE KAYITLARI

İL ÖZEL İDARELERİ İL ÖZEL İDARESİ 21 ŞUBAT 2010 PAZAR

Soru

İl Özel İdaresi Kanununun 53. maddesine istinaden, Abant Gölü Tabiat Parkı işletmesi adı altında 08.01.2010 tarihli İçişleri Bakanı onayı ile bütçe içi işletme kurulmuştur. Kurulan işletme Milli Parklar Gen. Md. lüğünden 2886 sayılı Kanun doğrultusunda kiralanmıştır. Kurumlar Vergisine tabi olduğundan dolayı, bahse konu işletme adına vergi mükellefiyeti tesis ettirilmiştir.

Kurulan işletmenin gelirleri özel idare bütçesine mi işlenecek, ayrı hesapta mı izlenecek? Giderleri Özel İdare bütçesi ödeneklerinden mi ödenecek? Harcama yetkilisi ve muhasebe yetkilisi kimler olacak? Banka hesabı ayrı mı olacak? Bu gibi iş ve işlemleri ayrıntılı olarak açıklar mısınız?

Metin ATALAY, Mali Hizmetler Müdürü İl Özel İdaresi - Merkez / BOLU

Cevap

Sorunuzda da bahsettiğiniz gibi söz konusu işletme bütçe içi işletmedir, dolayısıyla ayrı bir bütçesi bulunmayacaktır. Gelirleri özel idare bütçesine gelir kaydedilecek, giderleri özel idare bütçesinden yapılmış olacaktır. Bütçe açısından durum böyle olmakla birlikte, Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 2’inci maddesinde de belirtildiği üzere, vergi konusu oluşturacak iktisadi faaliyetlerin (işletme olsun veya olmasın) muhasebe kayıtlarının tek düzen hesap planına göre ayrıca tutul...