İHALE İLANI

İHALE İŞLEMLERİ ORTACA BELEDİYESİ 28 ŞUBAT 2010 PAZAR

Soru

Bahsettiğiniz binalar hakkında 2981 sayılı Kanun kapsamında işlem yapmanız mümkün değildir. Çünkü bu Kanuna göre yapılacak müracaat süreleri geçmiştir. Ancak;

2981 sayılı İmar ve Gecekondu Mevzuatına Aykırı Yapılara Uygulanacak Bazı İşlemler ve 6785 Sayılı İmar Kanununun Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanunun Geçici 2’nci maddesine göre; “Aşağıda belirtilen yapılar imar mevzuatına uygun inşa edilerek kullanma izni alınmış yapılar olarak kabul edilir. Yapılış tarihine bakılmaksızın gecekondular bu hükmün dışındadır.

a) 6785 sayılı İmar Kanununun yürürlüğe girdiği 17 Ocak 1957 tarihinden önce yapılmış yapılar,

b) 6785 sayılı İmar Kanununun ek madde 8 kapsamına giren alanlarda 10 Ocak 1975 tarihinden önce yapılmış yapılar,…”

Sorunuzda özellikle 1975 yılı ve daha önceki yıllarda yapılan yapıları belirttiğiniz için 2981 sayılı Kanun’un Geçici 2’nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendindeki hükümden yaralanılıp yararlanılamayacağını kastettiğiniz anlaşılmaktadır.

6785 sayılı eski İmar Kanununun ek 8’inci maddesine göre; “Belediye hudutları ve mücavir sahalar dışında bulunup da bölge planlaması veya sınai veya turistik ehemmiyeti bakımından veya ulaşım yolları ve bunların emniyeti veya civarının yerleşme nizamı dolayısıyla İmar ve İskan Bakanlığının teklifi ve Bakanlar Kurulu kararı ile belli edilecek yerlerde, adı geçen Bakanlıkça hazırlanacak talimatname esasları dairesinde aşağıdaki hükümler tatbik olunur…” Görüldüğü üzere söz konusu madde belediye hudutları ve mücavir sahalar dışındaki alanları kapsamaktadır. Dolayısıyla belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde 10 Ocak 1975 tarihinden önce yapılan yapıları imar mevzuatına uygun inşa edilerek kullanma izni alınmış yapılar olarak kabul edemeyiz.

17 Ocak 1957 tarihinden sonra yapılan yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni bulunmayan yapılar imar mevzuatına aykırı yapı konumundadırlar. Yapı ruhsatı olmadan yapılmış olan bu binaların gerekli teknik kontroller yaptırıldıktan ve yapı ruhsatı verilmesinde istenecek belgeler alındıktan sonra, yürürlükteki plan ve imar mevzuatına göre ruhsatlandırılabilir durumda olanlarını ruhsatlandırmanız ve yapı kullanma izni vermeniz mümkündür. Ruhsata bağlanma imkânı olmayan yapılar hakkında ise 3194 sayılı İmar Kanununun 32’nci maddesini uygulamanız gerekir.

Sayım GEBEŞ, Yazı İşleri Müdürü Ortaca Belediyesi - Ortaca / MUĞLA

Cevap

2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 17’nci maddesinin birinci fıkrasının 1’inci bendinin (a) alt bendine göre; “Günlük gazete çıkan yerlerde ihaleler, ihalenin yapılacağı yerde çıkan gazetelerde en az bir gün aralıkla yayınlanmak suretiyle iki defa duyurulur. Gazete ile yapılacak ilk ilan ile ihale günü arası 10 günden, son ilan ile ihale günü arası 5 günden az olamaz.”Aynı 1’inci bendin (b) alt bendine göre; “Günlük gazete çıkmayan yerlerdeki ihalelerde ilan, bu fıkranın (a) bendindeki süreler i...