EK PROTOKOLLE YEMEK YARDIMININ ARTIRILMASI

İŞ MEVZUATI VE İŞÇİLERE YAPILAN ÖDEMELER BESNİ BELEDİYESİ 27 EKİM 2022 PERŞEMBE

Soru

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğünün yazısında Kamu Toplu Sözleşmesi Ek Protokolü ile Kamu Kurumlarında çalışan işçilerin günlük yemek ücreti 17 TL’den net 55 TL’ye çıkartılmıştır." ifadesi yer almaktadır. Kurumumuzda personel çalıştırmak üzere kurulan Personel Limitet Şirketi çalışanlarına daha önceden Belediye İş sendikası ile toplu sözleşme yapılmıştır. Toplu sözleşme gereği tüm ücretleri ödenmektedir.

1- Biz kurum olarak yemek ücretlerine ek protokol yaparak ücretlerini arttırmak zorunda mıyız? Yemek ücretlerini arttırmaz isek yasal olarak sıkıntı yaşanır mı?

2- Biz bu yemek ücretlerini her ay maaşında günlük 55,00 TL. olarak hesaplayarak ödeme yapmamız mı gerekiyor?

3- Toplu iş sözleşmesinde belirlenen yemek ücreti yerine yemek verilmesi uygun olur mu?

Saygılarımla arz ederim.

SEYDİ ÖZSUNAR, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü Besni Belediyesi - BESNİ / ADIYAMAN

Cevap

Kamu Toplu Sözleşmesi Ek Protokolü ile 15.10.2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 17.00 TL’ lık yemek yardımı net olarak 55.00 TL (Elli beş Türk Lirası) ya yükseltilmiş bulunmaktadır.Toplu iş sözleşmesinin taraflarının değişen ekonomik durumlar karşısında, sözleşmede değişiklik yapmak ve sözleşmeyi yeni koşullara uyarlamak amacıyla toplu iş sözleşmesi hükümlerini değiştirmeleri olanaklıdır. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 22. maddesinin son fıkrasında yazılı olan "taraflar aralarında anlaşarak...