İŞÇİ AİLE YARDIMI

İŞ MEVZUATI VE İŞÇİLERE YAPILAN ÖDEMELER YUSUFELİ BELEDİYESİ 4 ŞUBAT 2008 PAZARTESİ

Soru

Yusufeli Belediyesinde sözleşmeli işçi olarak çalışmaktayım. Eşim ise bir şahsın yanında çalışıyor ve sigortası ödeniyor. Belediyenin işçi sendikası ile yaptığı toplu iş sözleşmesinin aile yardımı başlıklı maddesinde; “Toplu iş sözleşmesi kapsamında çalışan sendika üyesi evli olan işçilere devlet memurlarına ödenen aile yardımı ödenir. Eşlerden ikisi de aynı işyerinde çalışıyorsa bu yardım birisine ödenir.” Denilmektedir. Yeni yapılan 12/11/2007 tarihli sözleşmede ise; “Toplu iş sözleşmesi kapsamında çalışan sendika üyesi evli olan işçilere devlet memurlarına ödenen aile yardımı ödenir. Eşlerden ikisi de çalışıyor ise bu yardım birisine ödenir.” Denilmektedir.

Ben bir yıllık evliyim ve eşim sigortalı olduğu için bu aile yardımından faydalanamıyorum. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa aykırı olduğu için, ama yapılan bu toplu iş sözleşmesinde biz işçilere böyle bir hak tanınmış. Bu durumda benim aile yardımı almam söz konusu mudur? Alırsam ileride zimmet çıkar mı? Sendikamızın sözleşmeye böyle bir madde koyması kanuna aykırı düşer mi?

Nurten TURAN, Büro İşçisi Yusufeli Belediyesi - Yusufeli / ARTVİN

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 202’nci maddesinde aile yardımının memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için ödeneceği belirtildiğinden toplu iş sözleşmesinde sadece aile yardımı ile ilgili 657 sayılı Kanun hükümlerine göre ödenecektir hükmü yer alsa idi ikinizin de bu yardımdan yararlanmanız mümkün değildi. Ancak sizin sözleşmenizde işçilere devlet memurlarına ödenen aile yardımı ödenir denilmiş, ...