YAPI KULLANMA İZNİNDE DÜKKAN OLARAK GÖZÜKEN YERE FIRIN İÇİN İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI VERİLMESİ

İŞYERİ AÇMA TEPEKENT BELEDİYESİ 6 MAYIS 2011 CUMA

Soru

Mülkiyeti belediyemize ait tek katlı bir yapının birbirinden bağımsız olarak tapusunda dükkan olarak kayıtlı bölümlerinden birisi, 1992-1993 yıllarında içerisinde yapılan çalışma ile fırın'a dönüştürülmüştür. Ancak tapusunda halen dükkan olarak kayıtlıdır. O tarihten bu yana zaman zaman kapalı kalmış zaman zaman kira ile işletilmiştir. Şu anda kapalıdır. Fırının sürekli faal olması için encümenimizce 3 yıllığına işletilmek üzere kiraya verilmesi, kiralayanın da işyeri açma çalışma ruhsatını almak kaydı ile muntazam bir şekilde faaliyette bulunması kararlaştırılmış bulunmaktadır. Lakin fırının ne yapı ruhsatı ve ne de yapı kullanma izin belgesi bulunmamaktadır. Yönetmelikte ise özel yapı şeklini gerektirir bu tür yerler için yapı kullanma izin belgesi zorunluluğu vardır. 5237 sayılı TCK' da da yapı kullanma izin belgesi bulunmayan yerlerde sınai faaliyetin icrasına izin verenler hakkında cezai müeyyide öngörülmüştür.

Bu durumda; 5237 sayılı TCK'nın belirtilen maddesine eklenen " fıkra hükmünün 12.10.2004" tarihinden önce yapılmış yapılar için uygulanmayacağı" düzenlemesinden yararlanarak yapı kullanma izin belgesi olmasa dahi diğer şartların yerine getirilmiş olması kaydı ile belirtilen fırın için işyeri açma ve çalışma ruhsatı verebilir miyiz?

Mustafa ERDEM , Yazı İşleri Müdürü Tepekent Belediyesi - SELÇUKLU / KONYA

Cevap

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5. maddesinde; (c) bendinde, “Özel yapı şeklini gerektiren sinema, tiyatro, düğün salonu, otel, hamam, sauna; ekmek fırını ile akaryakıt, sıvılaştırılmış petrol gazı, sıvılaştırılmış doğal gaz ve sıkıştırılmış doğal gaz istasyonu için yapı kullanma izin belgesinin alınmış olması,” İşyerlerinde aranacak genel şartlar arasında sayılmıştır. 3194 sayılı İmar Kanunun 21. maddesine göre; ruhsat alınmış yapılarda herhangi bir değişiklik yapılması...