MERMER OCAĞINA GSM RUHSATI VERİLMESİ

İŞYERİ AÇMA AKÇALAR BELEDİYESİ 12 MAYIS 2009 SALI

Soru

Seydişehir Organize Sanayi Bölgesi, kasabamız sınırları içerisinde kurulmuştur.

Bir mermer işletmecisi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından almış olduğu, II. grup mermer arama ruhsatına istinaden, II. grup mermer madeni arama ruhsatını işletmeye açmak için, belediyemizden gayri sıhhi müessese belgesini istemektedirler. Mermer ruhsat alanlarının bir kısmı Seydişehir Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisinde sosyal tesis alanı ve sanayi parselleri üzerinde, bir kısmı da, belediyemiz mücavir alan sınırları içerisinde bulunmaktadır. Biz belediye olarak, yaptığımız araştırmalar neticesinde mermer arama ruhsat alanın yarıya yakın bir kısmı organize sanayi bölgesi alanı içerisinde kaldığı için, GSM ruhsatı başvurusunu, Seydişehir Organize Sanayi Bölge Müdürlüğüne yapmalarını yazı ile bildirdik. Bizim yazımıza istinaden Seydişehir Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, “mermer arama ruhsat alanlarının organize sanayi bölgemiz sınırları içerisinde sosyal tesis alanı ve sanayi parselleri üzerinde bulunduğundan, bu iki mermer ocağına ruhsat verilmesi organize sanayi bölgemiz tarafından uygun görülmemektedir” diye bize bir yazı gönderdiler. Daha sonra ileri ki bir tarihte, GSM ruhsat talebi yapan firma ile Seydişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu arasında, “Arazi Kullanım İzni” konusu ile yapılmış bir protokol ile firma sahibi tekrar bizden GSM ruhsat talebinde bulunmuştur. Yapılan Protokolde; “Mermer arama ruhsatlarında, arama süresi sonuna kadar(19.04.2010) mermer ocak işletmeciliği için arazi kullanım izni verilmesi, ruhsatın arama safhasından işletme safhasına geçmesi durumunda iznin devamı ve faaliyet sonrası bölgede meydana gelecek olan tahribatın ve bozulan doğal yapının işletmeci tarafından rehabilitesi” konuları geçmektedir. Bu hususta tereddüt ettiğimiz hususlar şöyledir:

Ruhsat arama alanlarının bir kısmı organize sanayi bölgesi sınırları içerisinde kaldığı için GSM ruhsatını biz mi, yoksa organize sanayi bölgesi mi verecek? Seydişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı, Arazi Kullanım izni konulu bir protokol yapabilir mi? Protokol yapabilirse, bu protokole istinaden GSM Ruhsatını bizim mi vermemiz gerekir? Veya her ne şekilde olursa olsun, organize sanayi bölgesi sınırları içerisinde kalan bir yere biz GSM ruhsatı verebilir miyiz?

HÜSEYİN FINDIK, Yazı İşleri Müdür Vekili AKÇALAR BELEDİYESİ - SEYDİŞEHİR / KONYA

Cevap

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 4.maddesinin (a) bendinde, Belediye sınırları ve mücavir alanlar dışı ile kanunlarda münhasıran il özel idaresine yetki verilen hususlarda il özel idaresini; büyükşehir belediyesi sınırları ve mücavir alanlar içinde büyükşehir belediyesinin yetkili olduğu konularda büyükşehir belediyesini, bunların dışında kalan hususlarda büyükşehir ilçe veya ilk kademe belediyesini; belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde belediyeyi ve organize sana...