FAALİYET KONUSU VE ADRESİN DEĞİŞMEMESİ KAYDIYLA İŞYERİNİN DEVREDİLMESİ

İŞYERİ AÇMA GÜNGÖREN BELEDİYESİ 28 EYLÜL 2011 ÇARŞAMBA

Soru

10/ 08/2005 tarih ve 25902 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2005/9207 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına ilişkin Yönetmeliğin 8.maddesi gereğince; ( Ruhsatta belirtilen faaliyet konusu ve adresin değişmemesi kaydıyla işyerinin devredilmesi halinde, devralan kişinin başvurusu üzerine dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınmak suretiyle yeni işletmeci adına tekrar ruhsat düzenlenir.) denilmektedir.

İlgi 8.madde esas alınmak suretiyle bir işyerinin devir alınması ve yeni işletmeci adına ruhsat düzenlenmesi halinde, akabinde devirden ruhsat alan kişinin işyerini 3. bir kişiye devir etmesi durumunda, yönetmeliğin 8.maddesinde belirtildiği üzere ( devralan kişinin başvurusu üzerine dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınmak suretiyle yeni işletmeci adına tekrar ruhsat düzenlenir.) hükmü uygulanabilir mi? Uygulanır ise işyerinin 3 veya daha fazla devir edilmesi durumunda da yeni işetmeci adına dosyadaki ilk bilgi ve belgeler esas alınabilir mi?

Hakan ÖZTURAN, Memur Güngören Belediyesi - GÜNGÖREN / İSTANBUL

Cevap

Ruhsatta belirtilen faaliyet konusu ve adresin değişmemesi kaydıyla işyerinin devredilmesi halinde, devralan kişinin başvurusu üzerine dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınmak suretiyle yeni işletmeci adına tekrar ruhsat düzenleneceği açıktır. Burada önemli olan faaliyeti yürütecek iş yeri sahibinin değişmesidir. Bu değiştiği takdirde dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınmak suretiyle yeni işletmeci adına tekrar ruhsat düzenlenmesi gerekir. Devretme sayısı 3 ve daha fazla olsa da bu durum değişm...