İŞYERİNİN VERGİ KAYDI

İŞYERİ AÇMA KAHRAMANMARAŞ BELEDİYESİ 3 KASIM 2009 SALI

Soru

Daha önce birimimizden işyeri açma ve çalışma ruhsatı alarak umuma açık eğlence yeri çalıştıran bir mükellef işyerinin işletmesini başka bir şahsa vererek vergi kaydını iptal etmiştir. İşyerinin maliye’deki kaydı ikinci şahıs adına geçmiştir. Ekiplerimizin yaptığı denetimlerde vergi mükellefi adına işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadığı için işyeri ruhsatsız faaliyet gösterdiği için mühürlenmiştir.

Mühürlemeyi müteakip adına işyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunan birinci şahıs müdürlüğümüze gelerek yapılan uygulamanın yanlış olduğunu, vergi kaydının olmamasının ruhsatı etkilemeyeceği yönünde müracaatta bulunmuştur. Hatta işyeri ruhsat aşamasında dahi vergi kaydının sorulmadığı için haksız bir uygulamaya uğradığını beyan etmektedir. Bu konuda yaptığımız araştırmada kesin bir hükme ulaşamadığımız için konu ile ilgili yorumlarınıza ihtiyaç duyulmuştur.

Nihat AKILLI, Ruhsat Servisi Görevlisi Kahramanmaraş Belediyesi - Merkez / KAHRAMANMARAŞ

Cevap

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmenliğinin 5, 14. maddelerinde ve işyerlerinin niteliğine göre istenecek belgeler belirtilmiştir. Bu belgeler içerisinde vergi kaydına ilişkin bir belge isteneceğine dair bir hüküm yoktur. Yönetmeliğin 8 inci maddesi uyarınca, ruhsatta belirtilen faaliyet konusu ve adresin değişmemesi kaydıyla işyerinin devredilmesi halinde, devralan kişinin başvurusu üzerine dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınmak suretiyle yeni işletmeci adına tekrar ruhsat düz...