İL ÖZEL İDARESİ BÜTÇESİNE DIŞ KAYNAKLARDAN AKTARILAN ÖDENEKLER VE BÜTÇE İÇİ AKTARMALAR

BÜTÇE VE MUHASEBE İL ÖZEL İDARESİ 5 EKİM 2011 ÇARŞAMBA

Soru

İl Özel idarelerinde bütçeyle konan ödeneklerde aktarma yetkisi vali, encümen ve meclis görevleri arasında sayılmaktadır. Bakanlıklardan gelen ödenekler vali onayı ile gelir-gider yapılmakta. Bizim anlamadığımız, bu ödeneklerden bahsedilirken kurumsal, fonksiyonel ve ekonomik düzeyler olarak içten içe aktarmalarda yine encümen ve meclis mi yetkili? Yoksa sadece kimin onayı ile gelir gider yapıldı ise onun onayı ile mi aktarma yapılır?

Biz 02.11.2006 tarihinde yetkili arkadaşlarla telefon görüşmesinde bu olaya değindik; hukuki açıdan, yargıda paralellik ilkesine göre tahsisi mahiyetindeki ödenekler bütçeye kimin onayı ile konuldu ise yine onun onayı ile başka kalemlere aktarılır denildi. Bizde bu tarihten itibaren tahsisli ödeneklere aktarma işlemini bu şekilde yapıyoruz. Doğru mu yapıyoruz, yanlış mı? Açıklarsanız sorunumuz çözümlenecek, çünkü hiç bir yerde yazılı belge bulamıyoruz.

Ali TANDOĞAN, Bütçe Müdürü İl Özel İdaresi - MELİKGAZİ / KAYSERİ

Cevap

Öncelikle şunu belirtmek lazımdır ki, bu tür yatırım harcamaları 5302 sayılı Kanunun 6’ıncı maddesinin ikinci fıkrası (ek fıkra) hükmüne göre özel idareler eliyle yaptırılmaktadır. Bütçe hazırlık çalışmaları aşamasında, bütçesi yapılan yıl içinde diğer kurumlardan veya bakanlıklardan gelecek ödenekler/aktarılacak kaynaklar kesinleşmiş ise (ki bunun tahsisine dair ilgili bakanlıktan onay çıktığının bildirilmiş olması gerekir), bu durumda tahsis edilen ödenek karşılığı olarak gider cetvelinin ilgi...