KDV’DE VERGİ İNDİRİMİ, KDV VE TAŞINIR MAL YÖNETMELİĞİNE GÖRE KAYIT ZAMANI

BÜTÇE VE MUHASEBE YENİÇAĞA BELEDİYESİ 28 MART 2012 ÇARŞAMBA

Soru

1- Belediyenin tüm faaliyetleri ile ilgili olarak almış olduğu mal ve hizmetlere ait faturalardaki KDV tutarları indirim konusu yapılabilir mi, yoksa KDV’sini tahsil ettiğimiz alanla ve faaliyetlerle ilgili olanlarımı indirim konusu yapabiliriz. Örneğin Belediyemizde sadece su hizmetlerine ait bedeller üzerinden KDV tahsilâtı yapılmaktadır. Yani sadece su hizmetlerine ilişkin giderlerimizin KDV’sini mi indirim konu-su yapabiliriz. Bu durumun yasal dayanağı nedir?

2- Belediyemiz hizmetlerinin aksamaması için mal ve hizmetleri temin etmekte ancak fatura bedeli mali sıkıntılardan dolayı hemen ödenememekte ve genelliklede daha sonraki tarihlerde ödenmektedir. Dolayısıyla da ödeme yapıldığı tarihlerde kayıtlara alınmaktadır. Böylece fatura içeriğinde yer alan KDV’lerde o dönemin KDV beyannamesinde beyan edilmektedir. Yani faturalar ödeme esasına göre kayıtlara alındığı için sonraki aylarda kayıt edilmekte ay atlamakta ve ait olduğu aydan sonraki aylarda beyan edilmektedir. Aynı şekilde Taşınır Mal Yönetmeliğine göre düzenlenmesi gereken Taşınır İşlem Fişleri de ödeme esasına göre takip edilmekte ambar girişlerinde bu tarihler baz alınmaktadır. Hem KDV Kanunu açısından hem Taşınır Mal Yönetmeliği açısından uygulamada ikilem içine düşmekteyiz. Birçok belediye ile istişare etmemize rağmen bizim yaptığımız uygulamanın aynısı görülmektedir. Yasal olarak uygulamada ne yapmamız gerekir.

FERHAT AYDEMİR, MEMUR - MUHASEBE YENİÇAĞA BELEDİYESİ - YENİÇAĞA / BOLU

Cevap

1- 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin (3/g) bendi gereğince, Genel ve katma bütçeli idarelere, il özel idarelerine, belediyeler ve köyler ile bunların teşkil ettikleri birliklere, üniversitelere, dernek ve vakıflara, her türlü mesleki kuruluşlara ait veya tabi olan veyahut bunlar tara-fından kurulan veya işletilen müesseseler ile döner sermayeli kuruluşların veya bunlara ait veya tabi diğer müesseselerin ticari, sınai, zirai ve mesleki nitelikteki teslim ve hizmetleri Ka...