SINIRLI AYNİ HAK TESİSİ

İHALE İŞLEMLERİ ÇETİNCE BELEDİYESİ 5 NİSAN 2012 PERŞEMBE

Soru

Mülkiyeti belediyemize ait atıl durumda bulunan 18500 m2 kullanım alanına sahip akaryakıt istas-yonumuzu, belediyemize gelir getirmesi amacıyla kiraya vermek istiyoruz. 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 64.maddesine göre 10 yıl süre ile kiralama ihalesi yapmamıza rağmen hiç bir şahıs ve şirket talipli olarak ihaleye katılmamışlardır. Akaryakıt istasyonumuz mevcut haliyle çalışmasının mümkün olmadığı, bu yerin çalışması için modern bir istasyon kurulması gerektiği, bunun içinde 10 yıllık süre için yatırım yapılamayacağı bilgilerini edindik. Sorumuz şu şekildedir.

1- 5393 sayılı Belediye Kanununun 15/h maddesi gereğince atıl durumda bulunan akaryakıt istasyon sahamıza, hazırlattırılacak projesine uygun olarak; modern bir akaryakıt satış istasyonu, alış veriş dükkanları mesirelik alan restoran, açık pazar yerleri gibi hizmet ve yapıların yapılması , kira süresinin sonunda bedelsiz olarak belediyemize devredilmesi şartıyla" sınırlı ayni hak tesis edebilir miyiz.

2- 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 18/ e maddesine istinaden , Belediye Meclis Kararı ile 30 yıl süre ile sınırlı ayni hak tesisi kararı alınarak, 2886 sayılı Kanunun hükümlerine göre kiraya verilebilir miyiz.

3- Sınırlı ayni hak tesisi ile mülkiyetin üst kullanım irtifak hakkını talipli adına tapuya şerh verdirebilir miyiz. Mevzuata uygun olur mu?

4- Halkımız akaryakıt ihtiyacını en yakın 6 km mesafeden temin etmektedir. Akaryakıt istasyonu ve alış veriş dükkânları, mesirelik alan, açık pazar yerleri gibi hizmetler mahalli müşterek nitelikteki hizmetlere girer mi?

MUSTAFA DERİCİ, YAZI İŞLERİ MÜDÜR VEKİLİ ÇETİNCE BELEDİYESİ - YALVAÇ / ISPARTA

Cevap

5393 sayılı Belediye Kanununun “Belediyenin yetkileri ve imtiyazları başlıklı 15 inci maddesinin (h) bendinde; “Mahallî müşterek nitelikteki hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla, belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde taşınmaz almak, kamulaştırmak, satmak, kiralamak veya kiraya vermek, trampa etmek, tahsis etmek, bunlar üzerinde sınırlı aynî hak tesis etmek” hükmüne yer verilmiş olup, aynı Kanunun 18 inci maddesinin (e) bendi uyarınca da; “Taşınmaz mal alımına, satımına, takasına, tahs...