KAÇAK YAPI

İMAR VE GECEKONDU ÇITAK BELEDİYESİ 3 EYLÜL 2012 PAZARTESİ

Soru

1- Tarımsal ürün depolama için 5000 m² soğuk hava deposu bulunmakta olup bu soğuk hava deposunun sadece 3000 m²’sinin iskan ruhsatı bulunmaktadır. Geri kalan 2000 m² yapı ruhsatsız ve kaçak yapı statüsündedir. Belediye encümeni ola-rak ne kadar ceza kesebiliriz? Tapu durumu müstakildir, hisseli değildir. Ticari amaçla kullanılan bir depodur.

2- Diğer sorum 1983 yılında 2 katlı betonarme yapı ruhsatı alınan bir bina şu anda 4 katlı olarak yapılmıştır. 3. ve 4. katların hiç ruhsatı olmamakla beraber, ilk iki katın yapı ruhsatı süresi bitmiş ve hükümsüzdür. Bu durumda yapı ruhsatı alınan ilk iki kata da kaçak yapıdan ceza kesilebilir mi?

Arif CANMAYA, Tekniker Çıtak Belediyesi - Çivril / DENİZLİ

Cevap

1- 3194 sayılı İmar Kanununun 42. maddesinde, “Bu maddede belirtilen ve imar mevzuatına aykırılık teşkil eden fiil ve hallerin tespit edildiği tarihten itibaren on iş günü içinde ilgili idare encümenince sorumlular hakkında, üstlenilen her bir so-rumluluk için ayrı ayrı olarak bu maddede belirtilen idari müeyyideler uygulanır. Ruhsat alınmaksızın veya ruhsata, ruhsat eki etüt ve projelere veya imar mevzuatına aykırı olarak yapılan yapının sahibine, yapı müteahhidine veya aykırılığı altı iş günü ...