MALİ HİZMETLER MÜDÜRÜNÜN HARCAMA YETKİSİ VE BU YETKİNİN DEVRİ

BELEDİYE TEŞKİLATI VE PERSONEL İSTİHDAMI BAYRAKLI BELEDİYESİ 21 ARALIK 2012 CUMA

Soru

Belediyemizde Mali Hizmetler Müdürü aynı zamanda Muhasebe Yetkilisi olarak görev yapmakta olduğundan, harcama yetkilisi görevini şef kadrosunda görev yapmakta olan memura devretmiştir. Harcama Yetkilisi görevini yürütmekte olan memur izinli olduğundan, yerine yapılan görevlendirmede; "Müdürlüğümüz Harcama Yetkilisi görevini yürütmekte olan …'in (Harcama Yetkilisi) …tarihleri arasın-da yıllık izinli olacağından, dönünceye kadar ve ilerleyen tarihlerde … 'in (Harcama Yetkilisinin) raporlu ve izinli olması durumunda Tahsildar ... 'in Harcama Yetkilisi olarak görevlendirilmesi hususunu olurla-rınıza arz ederim" denilmektedir.

Belediye Başkan Vekili tarafından yukarıda yazıldığı şekilde, belirli tarihler arasında izin ve bundan böyle her izin, rapor vb. gibi harcama yetkilisinin görevi başında olamayacağı ileriye dönük günlere iliş-kin süresiz olarak bir görevlendirme ile harcama yetkililerinin görevlendirilmesi usulüne uygun bir gö-revlendirme midir? Uygun ise harcama yetkilisinin rapor veya izinli olduğu günler yine yazılı tebliğ edilmesi gerekir mi? Bu şekilde yapılan bir görevlendirme yasal olarak (harcama yetkilisi yerine görev-lendirilen personel açısından) bir sıkıntıya sebep olur mu?

Sayit DOĞAN, Tahsildar Bayraklı Belediyesi - Bayraklı / İZMİR

Cevap

5018 sayılı Kanunun 31. maddesinde, “Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinde; idareler, merkez ve merkez dışı birimler ve görev unvanları itibarıyla harcama yetkililerinin belirlenmesine, harcama yetkisinin bir üst yönetim kademesinde birleştirilmesine ve devredilmesine ilişkin usûl ve esaslar Maliye Bakanlığınca belirlenir. Harcama yetkisinin devredilmesi, yetkiyi devredenin idarî sorumluluğunu ortadan kaldırmaz” hükümlerine yer verilmiştir.Yukarıda bahsedilen Kanun hükmüne dayanılarak Mal...