PERSONEL GİDERLERİ ORANI

BELEDİYE TEŞKİLATI VE PERSONEL İSTİHDAMI BESNİ BELEDİYESİ 22 KASIM 2018 PERŞEMBE

Soru

İlçemizin nüfusu 32000’dir. 2018 yılında çıkan yasa gereğince hizmet alımında çalıştırdığımız personelleri yüzde yüzü belediyenin olmak üzere personel limited şirketi kurarak çalışan taşeron perso-nelleri belediye şirketi bünyesine geçirdik.

“5393 Sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesine göre yeni personel ve sözleşmeli personel alımı için nüfusa göre personel gider oranımız % 30 geçemez” denilmektedir.

1- 2019 yılında alacağımız memur ve sözleşmeli personel için personel gider oranına belediye şirket elamanlarının giderlerini dâhil edecek miyiz?

2- Bu oran hem kadrolu memur hem de sözleşmeli personel alımı için geçerli midir?

3- Belediye şirketine alacağımız personeller için ise personel gider oranın kaç olması gerekmektedir?

Seydi ÖZSUNAR, İnsan Kaynakları Ve Eğitim Müdürü Besni Belediyesi - Besni / ADIYAMAN

Cevap

5393 sayılı Belediye Kanununun 49/8 inci maddesi uyarınca, belediyenin yıllık toplam personel giderleri, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarın yüzde otuzunu aşamaz. Nüfusu 10.000'in altında olan belediyelerde bu oran yüzde kırk olarak uygulanır. Yıl içerisinde aylık ve ücretlerde beklenmedik bir artışın meydana gelmesi sonucunda personel giderlerinin söz konusu oranları aşması d...