MADENCİLİK FAALİYETLERİNDE YAPI KULLANIM İZNİ VE YAPI RUHSATI

İŞYERİ AÇMA - 2 OCAK 2013 ÇARŞAMBA

Soru

Madencilik faaliyetlerinde zorunlu olan ve geçici tesis niteliğinde olan kırma eleme ve zenginleş-tirme tesislerine işyeri açma ruhsatı alınması esnasında talep edile yapı kullanım izni ve yapı ruhsatı alınması gerekli midir?

Geçici tesisler işletme izin sahasının dışında şirkete ait tapulu mülkler üzerinde kuruludur. Kurul-malarının sebebi de yaklaşık 1 km. mesafede şirkete ait 2 adet kalker ocağı ve 1 adet kum çakıl ocağı vardır.

Maden Kanununda imarsız alanlarda geçici tesis niteliğinde olan kırma eleme ve zenginleştirme te-sislerine ve bunların müştemilatlarına inşaat ve yapı kullanma izini aranmaz. Denmektedir. Bu konuda görüşleriniz nedir?

Esra ALPAGO, Serbest Şehir Plancısı - - Karadeniz Ereğli / ZONGULDAK

Cevap

3213 sayılı Maden Kanunun 7. maddesinin 10.06.2010 tarihli ve 5995 sayılı Kanunun 3. maddesi ile değişik dördüncü fıkrasında da, imarsız alanlarda yürütülen madencilik faaliyetleri için gerekli olan geçici tesisler ve bunların müştemilatının, inşaat ve yapı kullanma iznine tabi olmadığı belirtilmiştir. “Ge-çici tesisler”; maden ruhsatının süresine bağlı olarak yapılan tesis ve altyapı tesisleridir. “Tesis” ise; madencilik faaliyetleri için zorunlu olan her türlü kırma, eleme, öğütme, kesme ve sa...