İÇKİLİ YER İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI

İŞYERİ AÇMA SİLİFKE BELEDİYESİ 19 HAZİRAN 2013 ÇARŞAMBA

Soru

İlçemizde içkisiz lokanta ruhsatlı olarak faaliyet gösteren işyerine içkili lokanta işyeri açma ve ça-lışma ruhsatı müracaatında bulunulmuştur, işyerinin bulunduğu yer ise daha önce içkili yer bölgesi iken belediyemiz meclis kararı ile içkili yer bölgesinden çıkartıldığından içkili lokanta müracaatı reddedilmiştir.

Konunun mahkemeye intikal etmesi sonucunda idare mahkemesinin kararıyla belediye meclis kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmış ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir. Adana Bölge İdare Mahkemesine itiraz edilmiş ancak sonuç değişmemiştir.

Yürütmenin durdurulması kararına göre bahsi geçen işyerine ruhsat verilip verilmeyeceği hususun-da tereddüt yaşanmaktadır.

Ayrıca, İçkili lokanta ruhsatı istenen yerin yakınında karşı binada sürücü kursu vardır. Sürücü kurs-larına dershane gibi 100 metre mesafe şartı aranıp aranmayacağı hususunda da tereddüt yaşandığın-dan nasıl işlem yapmamız gerekmektedir?

Ekrem KIR, Şef Silifke Belediyesi - Silifke / MERSİN

Cevap

2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti (1982) Anayasasının 138 inci maddesinin 4 üncü fıkrasında, “Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.”2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28 inci maddesinin 1 inci fıkrasında, “Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararla-rının icapları...