TERMİK SANTRALİ CURUFLARI VE ÇEVRE KİRLİLİĞİ

BELEDİYE GELİRLERİ ÇOĞULHAN BELEDİYESİ 5 ŞUBAT 2013 SALI

Soru

1) Belediyemiz imar ve mücavir alanı içinde bulunan termik santrali cüruflarını, belediyemizin te-mizlemekle mükellef olduğu sulama kanallarına gelişi güzel bırakılmakta ve kanallarımızı cüruflarla doldurmaktadır. Belediye olarak bu kanalların temizlenmesini talep edilmiştir. Ancak ilgili kurum olum-lu cevap vermemiştir. Belediyemiz bu cürufları temizleyerek santralden temizleme bedelini talep et-mektedir. Termik santrali ise bu talebimize olumlu cevap vermemektedir. Bu konuda ne yapmamız ge-rekir?

2) Termik santrali bacalarında filtre olmadığından kasabamız üzerine sürekli kül bırakılmaktadır. Bu küller tüm kasabamızın cadde ve sokaklarına kirletmektedir. Yine belediyemiz bu santralden kaynakla-nan kirliliği temizlemek için tüm araç-gereçlerini ve personelini görevlendirmektedir. Yapılan bu kirlilik için nasıl bir ceza yöntemi uygulamamız gerekmektedir?

Cafer AYHAN, Mali Hizmetler Müdürü Çoğulhan Belediyesi - Afşin / KAHRAMANMARAŞ

Cevap

1) 1608 sayılı Umuru Belediyeye Müteallik Ahkamı Cezaiye Hakkında 16 Nisan 1340 Tarih ve 486 Numaralı Kanunun Bazı Maddelerini Muaddil Kanunun 1. maddesinde "Belediye meclis ve encümenle-rinin kendilerine kanun, nizam ve talimatnamelerin verdiği vazife ve salahiyet dairesinde ittihaz ettikle-ri kararlara muhalif hareket edenlerle belediye kanun ve nizam ve talimatnamelerinin men veya em-rettiği fiilleri işleyenlere veya yapmayanlara belediye encümenince Kabahatler Kanununun 32 nci maddesi hükmün...