MECLİS TOPLANTILARI

BELEDİYE MECLİSİ BOLVADİN BELEDİYESİ 22 ŞUBAT 2013 CUMA

Soru

1) 5393 sayılı Belediye Kanununun 24. madde hükmü; ihtisas komisyonlarının meclis toplantısını müteakip toplantı yapacağı şeklinde olmasına rağmen; Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin 21. maddesi ise ihtisas komisyonları toplantılarını, (meclisin toplantı süresinde veya) müteakip günlerde yapacağını belirtmektedir. Kanun hükmü ile yönetmelik hükmü çelişmekte midir?

2) İmar konuları ile yıllık bütçenin komisyonlara havale yetkisi meclisin yetkisinde midir?

3) Belediye başkanı imar düzenlemesiyle ilgili konuyu meclisin gündemine almadan doğrudan ko-misyona havale edebilir mi?

4) İmar komisyonunca hazırlanan rapor meclisin bilgisine sunulmadan mecliste kararı alınmış olan imar değişikliği yasalara uygun mudur?

mustafa KANBER, Meclis Üyesi Bolvadin Belediyesi - Bolvadin / AFYONKARAHİSAR

Cevap

1-Kanun hükmü ile Yönetmelik hükmü arasında bir çelişki olmadığı kanaatindeyiz. Kanunda ihtisas komisyonlarının meclis toplantısından sonra kaç gün içinde işleri sonuçlandıracakları düzenlenmiştir. Yönetmelikte ise ihtisas komisyonlarının ne zaman ve kaç gün toplanacağı düzenlenmiştir.2-Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin 21. maddesinin son cümlesindeki “Gerektiğinde bir konu meclis başkanınca birden fazla komisyona havale edilebilir.” ifadesinden imar konuları ile yıllık büt-çenin komisyonl...