BELEDİYE MECLİSİNİN ÇALIŞMASI VE KARARLARI

BELEDİYE MECLİSİ ŞAHİNBEY BELEDİYESİ 16 HAZİRAN 2015 SALI

Soru

Belediye meclisi çalışmalarını düzenleyen, Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği'nde belirtilen;

1-"Birleşime ilişkin karar tutanakları bir sonraki birleşimden önce üyelere dağıtılır." ifadesinde geçen "Karar Tutanağı" tam olarak nedir? Gündem maddeleri ve sonuçlarının neler olduğu ile ilgili Karar Özetleri mi, yoksa görüşmeler sırasında ifade edilen her bir sözün yer aldığı Meclis Tutanağı mı kastedilmektedir?

2-"Gündeme geçilmeden bir önceki birleşimde alınan kararlara ilişkin tutanakta maddi hata bulunması durumunda, hata meclis kararı ile düzeltilerek başkanlık divanınca imzalanır." ifadesinde geçen, "Tutanaktaki maddi hatanın" tespiti için, toplantı sırasında okunması gerekir mi? Hata olsa da olmasa da tutanağın kabulü hususunda oylama yapılmasına gerek var mıdır?

3-"Gündem konusunda ve usul hakkında leh ve aleyhte olmak üzere birer üyeye söz verilir." ifadesinde geçen "Gündem Konusu" tam olarak neyi ifade etmektedir. "Usul hakkında verilen söz" meclis üyelerinin, belediye meclisi görev ve yetkileri dışında kalan konularla ilgili konuşmasını kapsamakta mıdır?

4-"Daha sonra gündem maddeleri sırası ile okunur ve görüşülür." ifadesinde geçen görüşme metni tam olarak neyi kapsamaktadır. Konu ile ilgili meclis üyelerinin söz isteme hakkı bulunmakta mıdır?

5-"Belediyenin birimlerinden ve bağlı kuruluşlarından gelen talepler toplantı sırasında başkan tarafından gündeme eklenir" ifadesine göre; 2.Birleşimde belediyenin müdürlüklerinden gelen herhangi bir madde gündeme alınarak görüşülebilir mi?

6-"Görüşmelerde konuşmak için önceden başkanlıktan söz istenir." ifadesindeki önceden kelimesi ile birleşim başı mı kast edilmektedir?

7-"Görüşmelerin yeterli olduğu meclisçe kabul edildiği takdirde başka üyeye söz verilmez." hükmünün yerine getirilebilmesi için bir teklifin mi olması gerekmektedir?

8-"Bu kararları kaydetmek üzere ilgili idareler tarafından bir defter tutulur." ifadesindeki ilgili idarelerden kast edilen tam olarak nedir?

Mehmet BOZKURT, Meclis Katibi Şahinbey Belediyesi - Şahinbey / GAZİANTEP

Cevap

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun ‘Gündem’ başlıklı 21’nci maddesinde “ Her ayın ilk günündeki belediye meclis gündemi belediye başkanı tarafından belirlenerek en az üç gün önceden üyelere bildirilir ve çeşitli yöntemlerle halka duyurulur. Her ayın ilk toplantısında belediye başkanı ve meclis üyeleri belediyeye ait işlerle ilgili konuların gündeme alınmasını önerebilir. Öneri, toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla kabul edildiği takdirde gündeme alınır. İmar konuları ile yıllık bütçe dışında k...