ÖDEME EMRİ BELGESİNİ HAZIRLAYAN VE İMZALAYANLAR

BÜTÇE VE MUHASEBE GEYİKLİ BELEDİYESİ 22 ŞUBAT 2013 CUMA

Soru

Belediyemiz muhasebe biriminde mali hizmetler müdür vekili olarak görev yapan tek kişi bulunmaktadır. Ödeme emri evraklarına başkan ve Mali hizmetler müdür vekili imza atıyor. Fakat Gerçekleştirme görevlisinin imzasının olması da gerektiği söylendi. Bildiğim kadarıyla gerçekleştirme görevlisi işlerin takibinden ödeme emrinin çıkarılmasına kadarki süreçte görevlidir. Düzenleyen kısmına imza atması için düzenlediği evrakın içeriğini de bilmesi gerekmez mi?

Muhasebe işlem fişlerinde gerçekleştirme (özellikle tahsilatlarda geçici teminatın kesin teminata çevrilmesi kayıtlarında) olması gerekir mi? Gerçekleştirme görevlisi olmadan başkan ve muhasebecinin imzasıyla ödeme emri veya muhasebe işlem fişi düzenlenmesi ödeme yapılması sıkıntı yaratır mı?

Süleyman PARLAK, Muhasebe Memuru Geyikli Belediyesi - Ezine / ÇANAKKALE

Cevap

Öncelikle sorunuzdaki bir yanlışı düzeltmek gerekir. Şöyle ki, belediyelerde muhasebe birimi değil, Mali Hizmetler Birimi bulunur, bu birim bünyesinde muhasebe hizmetlerini yürüten alt birim/servis veya görevliler bulunabilir. Muhasebe hizmetleri, mali hizmetler birimi içerisinde sertifikalı muhasebe yetkilisi tarafından yerine getirilir. Sertifikalı muhasebe yetkilisinin bulunmaması durumunda, üst yö-neticinin belirleyeceği bir görevli bu hizmeti yürütür.5018 sayılı Kanunun 33 üncü maddesinin i...