MADENCİLİK FAALİYETLERİNE TESİS KURMA İZNİ VERİLMESİ

İŞYERİ AÇMA İL ÖZEL İDARESİ 26 ŞUBAT 2013 SALI

Soru

1- Madencilik faaliyetlerinde 1. sınıf işyeri açma ruhsat başvurularında düzenlenmesi gereken yer seçimi ve tesis kurma izni; madencilik faaliyetleri izin yönetmeliğinin 81. maddesinde; ÇED gerekli de-ğildir ya da ÇED muafiyeti olan tesisler için Genel Müdürlük mahallinde tetkik heyet raporu ile belirle-nen yer tespitlerinin yer seçimi izni, İşyeri Kurma İzni ve İşletme Belgesi Alınması Hakkında Yönetmelik kapsamında alınan kurma izninin ise tesis kurma izni yerine geçtiği belirtilmektedir.

İşyeri Kurma İzni ve İşletme Belgesi Alınması Hakkında Yönetmelik 04.12.2012 tarih ve 27422 sayılı RG de yayımlanan İşletme Belgesi Hakkındaki Yönetmelik ile yürürlükten kaldırıldığı için tesis kurma iz-ni için nasıl bir yol izlenmeli?

2- Madencilik faaliyetlerinde 2. sınıf işyeri açma ruhsatından kapasite artışı ile 1. sınıf işyeri açma ruhsatı kapsamına giren tesislerde; tesis daha önce kurulmuş olduğu için işyeri açma ve çalışma yönetmeliğinin 18. maddesindeki yer seçimi ve tesis kurma izni belgesi nasıl düzenlenecek ya da kurulu tesislerde tesis kurma izni belgesi düzenlemeye gerek var mı? ÇED gerekli değildir belgesi olan izni yerine geçer mi?

Yüksel DOĞAN, Maden Mühendisi İl Özel İdaresi - merkez / KARAMAN

Cevap

1- Sorunuzda bahsettiğiniz Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliğinin 81. maddesi bazı diğer mad-delerle birlikte Danıştay Sekizinci Dairesinin E: 2008/6285, K: 2010/1551 sayılı ve 30.03.2010 tarihli ka-rarı ile iptal edilmiştir. İşletme Belgesi Hakkındaki Yönetmelikte 10 Şubat 2013 tarihli ve 28555 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “ İşletme Belgesi Hakkında Yönetmeliğin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik” ile yürürlükten kaldırılmıştır.İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetm...