İKTİSADİ İŞLETMEYE AİT TAŞINIR KAYDI VE TAŞINIR DEVRİ

İL ÖZEL İDARELERİ İL ÖZEL İDARESİ 1 MART 2013 CUMA

Soru

Giresun il sınırları içinde bulunan ve işletmesi idaremize verilen Alt Yapı Tesisleri, Sosyal Tesisler, Kültür ve Turizm Faaliyeti Tesisleri ile her türlü ticari olarak işletilebilecek yerlerin Giresun İl Özel İdare-si adına işletilmesi ve işlettirilmesi için bütçe içi işletme kurulması hususu İl Genel Meclisi toplantısında görüşülerek karara bağlanmış ve bütçe içi işletme kurulması talebi İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün onayı ile uygun görülmüş kurumlar vergi mükellefiyeti tesis ettirilmiştir.

08.03.2011 tarih ve 27868 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Mahalli İdareler Bütçe İçi İşletme Yönetmeliğinin amacı; mahalli idareler bütçesi içinde oluşturulacak işletmelerin, kuruluş ve işleyişine dair usul ve esasları düzenlemektir. İşletme Müdürlüğünün iş ve işlemleri ile ilgili olarak, aşağıda belirtilen hususlarda tereddüde düşülmüştür;

1- Alt Yapı ve Sosyal Tesisleri, Kültür Turizm İşletme Müdürlüğü kurumlar ve katma değer vergisi mükellefi olduğundan satın alınan mal, malzeme ve hizmet alımı ile ilgili bütçeden yapılacak kesin ödemeler için Mahalli İdareler Bütçe Ve Muhasebe Yönetmeliğinin ekinde yer alan ödeme emri belge-sinde; 150-253-254-255-258 ve 630 hesap kodlarında miktar KDV siz olarak, KDV tutarı ise 191 indirile-cek KDV tutarı ayrı ayrı gösterilerek yapılmaktadır.

2- Taşınır Mal Yönetmeliğine hükümlerine göre Özel idare birimlerinden veya diğer kurumlardan İşletme Müdürlüğüne taşınır işlem fişi ile KDV li olarak devri yapılan mal ve malzemelerin İşletme Mü-dürlüğü kayıtlarına, muhasebe ve taşınır mal yönetmeliği hükümlerine göre KDV li mi yoksa KDV siz mi olarak kaydı yapılacaktır? (Kurumlar veya Birimler arası devirler Taşınır Mal Yönetmeliği hükümlerince Taşınır İşlem Fişi ile yapılmaktadır.) Söz konusu kurumlar veya birimlerce yapılan taşınır devirlerinde İşletme Müdürlüğü Kurumlar Vergisi Mükellefi olduğundan, KDV leri muhasebe ile taşınır kayıtlarında 191 hesap kodunda gösterilecek mi?

3- Alt Yapı ve Sosyal Tesisleri, Kültür Turizm İşletme Müdürlüğü ambarından diğer birimlere veya kurumlara devir yapılırken KDV siz olarak kayıtlara alınan demirbaşların KDV li mi yoksa KDV siz mi tu-tardan mı devir edileceği; söz konusu diğer birim veya kurumlar KDV mükellefi olmadığından satın al-dıkları mal veya malzemeleri KDV li tutardan ambarlarına ve muhasebe kayıtlarına almaktadırlar.

4- Muhasebe usul ve esaslarına göre birimimizden birimler veya kurumlara Demirbaş veya tüketim malzeme devri yapılırken fatura tanzim edilip edilmeyeceği konularında tereddüt hâsıl olmuştur.

Konularına ilişkin açıklayıcı bilgilerinize ihtiyaç vardır.

Okay SARISARAY, İşletme Müdür Vekili İl Özel İdaresi - / GİRESUN

Cevap

Öncelikle şu hususu belirtmek gerekir ki; Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 2. maddesi hükmü gereğince, belediyece yürütülecek iktisadi faaliyetin (kuruluş şekli ne olursa olsun) muhasebe kayıtlarının tek düzen hesap planına göre ayrıca tutulması, gelir-gider ve varlıklarının takip edilmesi gerekir; bu bağlamda yılsonu kâr/zarar durumunu da ortaya koyacak şekilde kayıt ve diğer yü-kümlülüklerinin yerine getirilmesi gerekir. İşleyişi kolaylaştırmak için, işletmenin banka hesabının...