İHALE KOMİSYONU ÜYELERİNE HUZUR HAKKI VERİLEBİLİR Mİ? İDARENİN İHALELERİ BİR BİRİM VEYA SERVİS TA-RAFINDAN YAPILABİLİR Mİ?

İHALE İŞLEMLERİ ÖDEMİŞ BELEDİYESİ 12 KASIM 2012 PAZARTESİ

Soru

Belediyemiz ihalelerinde görev verilen bazı personel arkadaşların, görevlendirilmeleri sonrasında yakınmaları olmakta ve görevi isteksiz kabul etmek zorunda kalmaktadırlar. Bazı İhale komisyon karar-larına itirazların olması sonucu yargılanan personelimizin olması sebebiyle belediyemizde bu tür görev-lendirmelere soğuk yaklaşılmaktadır. Bu sebeple, ihale komisyon üyeliğini cazip hale getirmek için hu-zur hakkı gibi bir ücret verilmesi olabilir mi?

İhale kanununun uygulamalarındaki değişikliklerin sık olması komisyon üyelerinin hayli yetişmiş olmasını gerektirmektedir. Bu bakımdan, belediyedeki tüm birimlerin tüm ihale işlerinin kurulacak bir birim ile yaptırılmasının kanunen bir sakıncası var mıdır?

Bülent AKCA, İnşaat Mühendisi Ödemiş Belediyesi - Ödemiş / İZMİR

Cevap

İhale komisyon üyeliği ve ihale sürecinde görevlendirilecek personelin bu görevi kabul etmemesi söz konusu olmayacaktır. Ancak, komisyonun uzman üyeliği için (özel bir uzmanlık gerektirmesi halinde, yapım işi gibi) uzman olmayan üyenin itirazı söz konusu olabilir. Diğer taraftan, ihale komisyonu üyeliğini cazip hale getirmek için, komisyon üyelerine huzur hakkı vb. adlar altında bir ücret ödenmesi, bu günkü mevzuat kapsamında mümkün değildir.5018 sayılı Kanunun 31 ve 5393 sayılı Kanunun 63. madd...