KAKS MERDİVEN EVİ

İMAR VE GECEKONDU GÜLLÜK BELEDİYESİ 13 HAZİRAN 2013 PERŞEMBE

Soru

01.06.2013 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 16. mad-desinin KAKS'a dâhil olmayan alanlara ilişkin olarak "Bulunduğu katın alanının toplam %25’ini geçme-mek koşuluyla; sökülür-takılır-katlanır cam panellerle kapatılmış olanlar dâhil olmak üzere balkonlar, açık çıkmalar ile kat bahçe ve terasları, yangın merdiveni, yangın güvenlik holü, diğer açık veya kapalı merdiven evlerinin 20 m2’si, " fıkrasının yorumuna ilişkin olarak farklı görüşler bulunmaktadır.

1) Bulunduğu katın %25'ini geçmemek kaydıyla diye başlayan bu cümlede sözü edilen her bölüm için ayrı ayrı mı değerlendirme yapmak gerekir?

2) Zaten sahanlıkları emsal dışı olan merdivenler için merdiven evi tanımını her katta ayrı ayrı mı değerlendirmek gerekir?

Mehmet Zahit POLAT, İnşaat Mühendisi Güllük Belediyesi - Milas / MUĞLA

Cevap

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin KAKS’ı düzenleyen 16. maddesinin 1. fıkrasının 4. bendinin bahsettiğiniz kısmının son hali “ … Bulunduğu katın emsale dâhil alanının toplam %20’sini geçmemek koşuluyla; sökülür-takılır-katlanır cam panellerle kapatılmış olanlar dâhil olmak üzere balkonlar, açık çıkmalar ile kat bahçe ve terasları, kış bahçeleri, iç bahçeler, tesisat alanı, yangın güvenlik koridoru, bina giriş holleri, kat holleri, asansör önü sahanlıkları, kat ve ara sahanlıkları dahil açık...