VARİSLERİN EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ VE DEPONUN EMLAK VERGİSİ

EMLAK VERGİSİ AZİZİYE BELEDİYESİ 12 KASIM 2013 SALI

Soru

1- Malikleri tarafından mal depolama amacıyla kullanılan (kuru gıda, inş. malzemeleri vs.) binaların kullanım şekli Depo olarak bina inşaat maliyet cetvellerinde bulunmadığından tereddüt oluşmuştur. Malların depolandığı (silo ve soğuk hava deposu olmayan) binaların emlak vergileri hesabında binanın kullanım şekli ne olarak hesaba dahil edilmelidir?

2- Ölen kişinin varislerine intikali yapılmamış evinden dolayı, durumları emlak vergisi muafiyet kapsamına giren varisler emlak vergisi muafiyetlerinden hisseleri oranında faydalanabilirler mi yoksa tapunun öncelikle her varis adına intikal etmiş olması mı gerekmektedir?

Erdem ALP, işçi Aziziye Belediyesi - Aziziye / ERZURUM

Cevap

1- 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 29 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde, binalar için vergi değerinin, Maliye ve Bayındırlık ve İskân Bakanlıklarınca müştereken tespit ve ilan edilecek bina metrekare normal inşaat maliyetleri ile aynı maddenin (a) bendinde belirtilen esaslara göre bulunacak arsa veya arsa payı değeri esas alınarak 31 inci madde uyarınca hazırlanmış bulunan 29/2/1972 tarihli ve 7/3995 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Emlak Vergisine Matrah Ola...