EMLAK VERGİSİ YÖNÜNDEN ARSA VE ARAZİ KAVRAMI VE ZİRAİ FAALİYETLERDE KULLANILAN ARSA VEYA ARAZİLER

EMLAK VERGİSİ TURGUTREİS BELEDİYESİ 14 KASIM 2013 PERŞEMBE

Soru

Belediyemiz hudutları içerisinde mükellefimizin 16442,59 m2 arazisi mevcut olup, söz konusu ara-zinin kısmen 1/1000 ölçekli uygulama imar planında (E:050)kısmen 1/1000 ölçekli ilave revizyon pla-nında (E:015)kaldığı tespit edilmiştir. Ancak arazinin 3000 m2 si Tarım arazisi olarak (Meyve, Sebze) kullanılmaktadır. Arazinin içerisinde 2 adet mesken binası mevcuttur. Geri kalan 13442,59 m2 araziyi kullanmamaktadır.

Bu durumda söz konusu Arazi için Emlak Vergisi Kanunu çerçevesinde Emlak Bildirimlerinin nasıl alınması gerektiği hususunda bilgi verilmesini arz ve rica ederim.

Nurçin ESEN, Emlak Görevlisi Turgutreis Belediyesi - Bodrum / MUĞLA

Cevap

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 12. maddesinde; Türkiye sınırları içinde bulunan arazi ve arsalar bu kanun hükümlerine göre Arazi Vergisine tabidir. Belediye sınırları içinde belediyece parsellenmiş arazi arsa sayılır. Belediye sınırları içinde veya dışında bulunan parsellenmemiş araziden hangilerinin bu kanuna göre arsa sayılacağı Bakanlar Kurulu kararı ile belli edilir. Aksine hüküm olmadıkça bu kanunun diğer maddelerinde yer alan arazi tabiri arsaları da kapsar denilmektedir. Belediye sın...