ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİNDE ZAMANAŞIMI

BELEDİYE GELİRLERİ ISPARTA BELEDİYESİ 28 MAYIS 2014 ÇARŞAMBA

Soru

Çevre Temizlik Vergisi Kanunu çıktığında bu yana mükellef hiç beyan vermemiş yeni beyan verecek ise; geriye dönük en fazla kaç yıllık beyan alınır? Geriye dönük beyan alımında yıl sınırlaması var mıdır?

Çevre temizlik vergisinde mükellef beyan vermiş fakat iş yerini kapatmış olmasına rağmen yıllarca kapattığı yerin vergisini ödemeye devam etmiş. Şimdi de Belediyeden ödemiş olduğu fazla vergilerin iadesini istiyor. Peki biz bu fazla verginin iadesini yaparken mükellef makbuz asıllarını bize sunmak zorunda mıdır ve biz geriye dönük en fazla kaç yıllık fazla yatırdığı vergisini iade edebiliriz. İade söz konusu ise yıl sınırlaması var mıdır? Ayrıca fazla yatırılan bu vergilerin Belediye tarafından geriye iade edil-mesi zorunlu mudur?

Gülşah KÖYLÜ, ÇTV Memuru Isparta Belediyesi - MERKEZ / ISPARTA

Cevap

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun mükerrer 44. maddesinin üçüncü fıkrasında, çevre temiz-lik vergisi mükellefinin binaları kullananlar olduğu, mükellefiyetin de binanın kullanımı ile başlayacağı hükme bağlanmıştır. 2464 sayılı Kanunun 98. maddesinde, "Bu Kanunda aksine hüküm bulunmayan hallerde, bu Kanuna göre alınacak vergi, harç ve katılma payları hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ile 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ve bunların ek ve tadilleri hükümleri uy...