ORMAN KÖYÜNDEKİ RUHSATSIZ YAPILAR

İMAR VE GECEKONDU İNCESU BELEDİYESİ 11 ŞUBAT 2014 SALI

Soru

5216 sayılı yasa kapsamında Büyükşehir Belediyesi sınırları genişlemiş ve belediyemiz Kayseri Bü-yükşehir belediyesine bağlı merkez belediye olmuştur. Bu yasa ile birlikte belediyemiz idari sınırları içe-risine Saraycık Orman Köyü dahil edilmiştir. Daha sonra orman köyü 2011 yılında belediyemize mahalle olarak bağlanmıştır.

Saraycık mahallesi sınırları içerisinde hazine taşınmazı üzerinde birçok kaçak yapı tespit edilmiştir. Bu kişiler tarafından Kayseri Milli Emlak Müdürlüğü tarafından düzenlenmiş olan ecrimisil belgeleri de yer almaktadır. Bu yapılar, İmar Kanunun 27. maddesinde belirtilen hususları taşır mı, taşımaz mı? 2004 yılından önce yapıldığı için meskenli sayılırlar mı? 4706 sayılı yasanın 5. maddesinde belirtilen 2000 yılı öncesini kapsayan hususu 2004 yılı öncesi olarak algılanabilir mi?

Ersel ELCUMAN, Harita Mühendisi İncesu Belediyesi - İncesu / KAYSERİ

Cevap

Sorunuzdan, orman köyü iken hazineye ait taşınmazlar üzerinde vatandaşlar tarafından yapılmış yapıların durumunun ne olacağı hususu anlaşılmaktadır.4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 5. maddesine göre, Belediye ve mücavir alan sınırları içinde olup, Bakanlıkça tespit edilen, Hazineye ait taşınmazlardan, 31.12.2000 tarihinden önce üzerinde yapılanma olanlar; Hazine adına tescil tarihine bakılmaksızın ...