YERSİZ ALINAN PAZARYERİ İŞGAL HARCININ EMLAK VERGİSİ BORCUNA SAYILMASI

BELEDİYE GELİRLERİ MENEMEN BELEDİYESİ 18 ŞUBAT 2014 SALI

Soru

Pazaryerlerinden alınan işgal ücretleri hakkında sorularım olacak;

1) Pazar yerinde tezgâh kurmadığı satış yapmadığı hiç bir şekilde talep etmediği halde pazaryeri kaydı yapılan ve işgal harcı tahakkuk ettirilen bir vatandaş ne yapmalıdır?

2) Bu kişi emlak vergisi ödediğini sanarak pazaryeri işgal harçlarını ödediyse bu ödemelerin iptali ve iadesi için ne yapmalıdır?

3) Yıllardır işgal harcı tahakkuku yapılmış, bununla ilgili 2014 yılında ödeme emri gönderilmişse ve bu borçların tamamı ödenmeden kaydınızı hiç bir şekilde iptal edemeyiz diyorlarsa nasıl bir yol izlemelidir?

4) Çıkmadığı, kullanmadığı bir pazaryeri için yapılan bu tahakkukları geriye dönük iptali mümkün müdür?

Figen TURAN, İşçi Menemen Belediyesi - Menemen / İZMİR

Cevap

Sorunuzda belirtildiği üzere, hiçbir şekilde pazar yeri talebinde bulunulmadığı ve hiçbir şekilde pa-zar yeri tahsisatı yapılmadığı varsayıldığında; her şeyden önce burada belediye ilgililerinin ciddi hataları söz konusudur. Kamu idaresi veya görevlilerinin hataları yüzünden vatandaş haksız yere ödeme yapmaya zorlanamaz, mağdur edilemez.Yapılacak işlemlere gelince; öncelikle mağdur vatandaşın belediyeye bir yazı ile müracaat ederek durumu belirtip, Pazar yeri işgal harcı ile hiçbir ilişkisi olma...