KAT İRTİFAKI

İMAR VE GECEKONDU MANAVGAT BELEDİYESİ 29 AĞUSTOS 2014 CUMA

Soru

1) İnşaat ruhsatı bulunmayan kaçak yapılarda kat irtifakına geçilebilir mi? Tapu Sicil Müdürlüğü kat irtifakı kurulurken belediyeden alınacak olan yapı ruhsatını sorgulamayıp, belediyenin onayladığı mimari proje ve arsa tapusu üzerinden kat irtifakı kurabilir mi?

2) Müteahhit bu tür bir işlem sonucu (kat irtifakı tapusu üzerinden) inşa ettiği kaçak daireleri veya aynı arsa üzerinde ruhsatlı olanlar dışında kaçak olarak fazla kat yapmışsa ve kat irtifakı üzerinden daireleri vatandaşa satarsa sorumlu kim olur? Durum resmi makamlara ve mahkemeye intikal ederse vatandaşın kaçak daire için ödediği hatırı sayılır para kimden tahsil edilir?

3) Kat irtifakından kat mülkiyetine geçişin belli bir zamanı var mı? Kat mülkiyetine geçilmeksizin tapular kat irtifakında kalırsa zaman açısından yasal bir engel var mıdır? Bu tür bir durumda kat mülkiyetine geçişte Yapı Kullanma İzin Belgesi gerekeceğinden, zaten kat mülkiyetine geçilemez. Daire alan vatandaş hakkını aramak için ne yapabilir?

Hakan FİDAN, İnşaat Teknikeri Manavgat Belediyesi - Manavgat / ANTALYA

Cevap

1- Toplu Yapılarda Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Tesisine Dair Yönetmeliğin 5. maddesinin 1. fıkrasında; “Kat irtifakı ve kat mülkiyeti kurulabilmesi için onaylı ve geçerli olan yapı ruhsatının bulunmasının gerektiği” belirtilmiş ve aynı Yönetmeliğin 7. maddesinde de; “Toplu yapı kapsamında olup, henüz yapı yapılmamış veya yapısı tamamlanmamış bir imar parseli üzerinde kat irtifakının kurulması ve tapu kütüğüne tescil edilmesi için, o imar parselinin malikinin veya ortak maliklerinin, 6. maddeni...