KAMU İDARELERİ ARASINDA TAŞINIR MAL DEVRİ

MAHALLİ İDARE BİRLİKLERİ EDREMİT BELEDİYESİ 27 MAYIS 2015 ÇARŞAMBA

Soru

10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 44 üncü maddesine göre çıkarılan Taşınır Mal Yönetmeliğinin ilgili maddeleri gereğince; Kamu idarelerine ait taşınırların muhafazası ile görevli olan veya kendilerine kullanılmak üzere taşınır teslim edilen kamu görevlileri bu taşınırları en iyi şekilde muhafaza etmek, gerekli bakım ve onarımlarını yapmak veya yaptırmak, veriliş amacına uygun bir şekilde kullanmak ve görevin sona ermesi veya görevden ayrılma halinde iade etmek zorundadırlar.

Bu bağlamda; Belediyemiz adına kayıtlı bulunan dayanıklı taşınırlardan bazıları beldemiz sınırları içerisinde bulunan muhtarlara teslim edilmiş bulunmaktadır. Taşınır Kayıt Yetkilisi olarak bu taşınırları muhtarlar adına direk zimmet fişi düzenleyip imzalatmam doğru olur mu?

Ejder GÜLAÇAN, Memur Edremit Belediyesi - Edremit / BALIKESİR

Cevap

Belediyeler, 5393 sayılı Belediye Kanununun 9. maddesi hükmüne göre mahalle muhtarlıklarına ayni yardım yapabilecek ve gerekli desteği sağlayabileceklerdir. Anlaşıldığı kadarıyla da muhtarlara yapılan taşınmaz devri geçici bir devir veya belirli bir süreliğine tahsis şeklinde olmayıp kesin devir (hibe) şeklinde yapılmaktadır. Bu durumda Taşınır Mal Yönetmeliğinin ilgili maddelerindeki düzenlemeler esas alınarak devirler gerçekleştirilmelidir. Taşınır Mal Yönetmeliğinin 24/1. maddesinde, “Kamu id...