İMAR İŞLERİ

İMAR VE GECEKONDU HEMŞİN BELEDİYESİ 12 HAZİRAN 2015 CUMA

Soru

1- Belediye Meclisi çekme mesafelerine uymayan yapılar için olumlu karar verip ruhsat düzenlenmesine izin verebilir mi? Bu durumdaki yapılar için ne yapabiliriz?

2- Asansör yeri bırakılması ile alakalı yönetmelik maddesine aykırı bir yönetmelik düzenlenebilir mi? Meclis kararı ile asansör yeri bırakma muafiyeti getirilebilir mi?

3- Yapı sahibi 5 yıllık süresi içerisinde yapı kullanma izni için başvurmuş, SGK ilişik kesmesini de yapmış olan yapı için yapılan kontrollerde yapı projesine uymadığı için tadilat talep edilmiştir. Fakat herhangi bir işlem yapılmamış ve yapı sahibince üzerinden 5.5 yıl geçtikten sonra tekrardan başvuru yapılmıştır. Nasıl bir işlem yapılması gerekir? Isı yalıtım yaptırmadan iskân verebilir miyiz?

İrfan TEKE, Tekniker Hemşin Belediyesi - HEMŞİN / RİZE

Cevap

1- Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 16. maddesinin birinci fıkrasının 33. bendine göre; “Ön bahçe: Bina ön cephe hattı ile parselin ön cephesi arasında kalan parsel bölümleridir. Yoldan yüz alan bütün bahçeler ön bahçe statüsündedir. Ön bahçe mesafesi imar planında belirlenen ön cephe hattına veya ön bahçe mesafesine göre, planda belirlenmemişse idarelerin imar yönetmeliklerine veya imar yönetmeliklerinde hüküm bulunmaması halinde bu Yönetmelikteki esaslara göre belirlenir. Birden fazla yo...