İL GENEL MECLİSİN FESHEDİLMESİ

İL ÖZEL İDARELERİ IĞDIR BELEDİYESİ 10 AĞUSTOS 2016 ÇARŞAMBA

Soru

İl genel meclisin feshedilmesi durumunda, kanun gereği yeni meclis seçilinceye kadar meclisin görevini il encümeninin atanmış üyelerince yerine getirilir denilmektedir. Ancak, meclis görevini yürütecek il encümeninin toplantıları nasıl yapacağı noktasında herhangi bir açıklama veya izahat verilmemiştir:

1- Danıştay tarafından feshedilen meclisin yerine görev yapacak il encümeninin atanmış üyeleri kendi arasında mecliste olduğu gibi başkanlık divanı (birinci başkan vekili, ikinci başkan vekili, kâtip üyeler vs.) belirleyecek mi yoksa toplantılar il encümenin de olduğu gibi valinin başkanlığında mı yapılacak?

2- Özel kanunları gereğince, il genel meclisince üye verilen Vilayetler Hizmet Birliği Başkanlığı, Organize Sanayi Bölgeleri, İl ve İlçe İnsan Hakları Kurulları, Köylere Hizmet Götürme Birlikleri, Çevre Hizmetleri Birliklerine il encümeninin atanmış üyeleri arasında herhangi bir üye verme söz konusu olacak mı?

3- Meclis, her ayın ilk haftası olan 5 iş gününde toplanır ve gündemleri görüşürdü, il encümeni nasıl yapacak aynısı mı? Şayet yeni meclis seçimi, özel idare bütçelerinin görüşülerek karara bağlandığı Ka-sım ayına kadar yapılmazsa, meclisin normalde o ayda 20 gün boyunca üzerinde görüşme yaptığı bütçe görüşmelerini il encümeni aynısını mı yapacak yoksa kendisinin belirleyeceği veya görüşmelerin biteceği güne kadar mı yapacak?

4- Meclisçe kurulan ve kanunen kurulması zorunlu olan komisyonlar yeniden kurulacak mı? İl Genel Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin 20. maddesinin ilgili parafında; "bütçe ve imara ilişkin konular hakkında meclis tarafından karar alınmadan önce ilgili komisyonlarda görüşülmesi zorunludur." denilmektedir. Bu hüküm il encümenince uygulanacak mı?

Yavuz ALAGÖZ, Şef Iğdır Belediyesi - Iğdır / IĞDIR

Cevap

1- 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 11. maddesinde, il genel meclisi, seçim sonuçlarının ilânını izleyen beşinci gün kendiliğinden toplanır. Bu toplantıda meclise en yaşlı üye başkanlık eder. Meclis, bu toplantıda, üyeleri arasından ve gizli oyla meclis başkanını, meclis birinci ve ikinci başkan vekillerini, ikisi yedek olmak üzere dört kâtip üyeyi ilk iki yıl için görev yapmak üzere seçer. İlk iki yıldan sonra seçilecek başkanlık divanı, yapılacak ilk mahallî idareler seçimlerine kadar gör...